Wpis z mikrobloga

#esp32 #arduino i trochę #gry
Szykuję gamepada do sterowania łódką i szukam inspiracji jak zmapować przyciski. Na ten moment nie będę miał telemetrii więc nie będę wiedział jaka moc w % będzie na silniku.

Na razie będą podstawowe funkcje czyli do przodu, do tyłu, skręt w lewo, skręt w prawo i akcja specjalna.
Dawno nie grałem w nic na padzie więc nie wiem jak to zmapować aby było intuicyjne. Myślałem o tym aby skręty dać na lewą gałkę, gaz na L2 i cofanie na L1 (wtedy mogę sterować jedną ręką), a zwiększanie i zmniejszanie mocy np co 5% na dpadzie góra, dół. Dobry pomysł czy ma ktoś lepszy? Dodaję fotkę kontrolera
maniok - #esp32 #arduino i trochę #gry
Szykuję gamepada do sterowania łódką i szukam ...

źródło: NLite_3e3ed7c6-5824-4d68-9116-34394b6f8c38

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@maniok: dla mnie najbardziej optymalny byłby układ jak w grach wyścigowych, czyli lewy analog skręcanie w lewo i prawo, prawy trigger przyspieszanie, lewy trigger zwalnianie/do tyłu. Zwiększanie mocy na d-padzie to w sumie całkiem dobra opcja, ale ja bym wybrał prawy bumper +5% i lewy bumper -5%. Dodatkowe funkcje na klawiszach XYAB. Takie rozwiązanie jest najbardziej intuicyjne biorąc pod uwagę przyzwyczajenia z gier. Moje przyzwyczajenia. No ale pytałeś się o
  • Odpowiedz
  • 0
@bialy100k: to jest łódka bez załogi, sterowana z brzegu. Na ten moment tylko wypłynięcie, pobranie próbki i powrót. Idea ma być taka że poza zasięgiem silnik ma stać. Dopóki nie założę GPSa i nie zrobię awaryjnej procedury powrotu
  • Odpowiedz