Wpis z mikrobloga

android na ARM

@fervi: no właśnie, jest możliwość używania Androida na tych arm laptopach?
Bo obecnie mamy srak os, emulowany wincel i… Fedora arm i Arch arm działają jedynie na maszynach wirtualnych i odpalają się szybciej niż srakos
Jak to wygląda z tym Androidem na laptopie?
  • Odpowiedz
@Rustyyyy: nie wiem, bo twój smartfon z odpowiednią stacją dokującą robi za laptopa. Nie instalowałbym go na jakiś gotowcach.

Trzeba patrzeć za stacjami na olx typu nexdock, tylko w dobrej cenie
  • Odpowiedz
@fervi: Nie chce używać smartfona do takich rzeczy. Całość jest niewygodna, drenuje baterię (która jednak jest przydatna podczas na przykład lotu samolotem) i poza przeglądaniem internetu trudno o jakąś funkcjonalność. (nie zaczynaj temat usług chmurowych, mam za ciasny tyłek na korporację Google)
Natomiast jako początek czegoś większego, co mogłoby być konkurencją na wincela 11 arm który sprawia że te laptopy są bez sensu?
Nie no proszę nie zaczynaj tematu używania
  • Odpowiedz
@Rustyyyy: no smartfon jest przyszłościowy - google ulepsza swoją architekturę desktopową.

Pamiętaj, ze smartfony się ładuje xD

NiKT nie będzie inwestował w stacjonarki, bo laptopy się sprzedają a stacjonarki nie.
  • Odpowiedz
@fervi: czyli bądźmy jak gen alpha i późne zoomery czyli klikaj w ikonki bez myślenia jak działają, problemy rozwiązuj kartą kredytową
Z bateriami chodzi mi o walenie cykli ładowania, jakby dało się je szybko wymienić, nie ma problemu ale obecnie po takim użytkowaniu """"komputera"""" nie masz baterii w smartfonie.
Zgaduje że do gier polecisz konsole z abonamentem, do filmów abonament na netflix a na muzykę abonament na spoti, zgadłem?

A i korporacje
  • Odpowiedz
@Rustyyyy: no komputery są coraz przystępniejsze, ale nie Linux. Android może to naprawić.

To jak używasz Androida nie musi się rożnić od tego jak używasz linuksa. I to jest piękne

Nikt nie mówi, że masz używać dotykowych ekranów. Android świetnie wspiera fizyczny sprzęt
  • Odpowiedz
@fervi: jak nie mogę używać laptopa czy desktopu to różnica jest kolosalna i to jest przerażające.
Przystępność to też słowo pułapka. Mam samochód uznawany za nieprzystępny (fuj stare BMW) i jak na nieprzystępny samochód przystało by naprawić w nim usterkę, lub coś w nim ulepszyć wystarczy przeczytać dostępna instrukcje (TIS Online).
Dla porównania w juzer friendly odpowiedniku tego pojazdu wydajesz tyle ile kosztuje mieszkanie, by w razie problemu bujać się
  • Odpowiedz
jak nie mogę używać laptopa czy desktopu to różnica jest kolosalna i to jest przerażające.

@Rustyyyy: nie możesz wielu rzeczy używać dlatego, że są martwe. Laptopy są popularne, ale zapytaj serwisu ile PCtów obrabiają.

Nawet firmy często dają ci laptopa i monitory do pracy.

Nie każdy chce się zastanawiać czy Arch Linux lepszy czy może Fedora, jaki masz kernel, czy masz xorg czy wayland itd. Android to ukrywa tak jak
  • Odpowiedz
@fervi: Niewiele deskstopów trafia na serwisy komputerowe, bo czegoś tak zajebistego jak modularny komputer nie trzeba naprawiać w specjalistycznych serwisach. (chodź większość desktopów nie jest składana przez użytkownika końcowego, a sklep komputerowy, żałosne ŻAŁOSNE)

Nie każdy system operacyjny na PC to Arch Linux, podobnie jak nie każdy samochód spalinowy to zbudowane w garażu BMW pod zawody drift masters

Są jeszcze "nowoczesne" juzer friendli laptopy od Apple, które podobnie jak Smartfony,
  • Odpowiedz
@fervi: Incel inside. Jak ktoś jest na tyle głupi by kupować CPU Incela i GPU NVIDIA to niech płaci podwójnie za bycie wygodnickim sojakiem.
Zresztą jak użyłeś tego argumentu to odbijam piłeczkę wybuchowymi samsungami.
No co, wadliwy model za wadliwy model ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@fervi: incel niby też ale zrobili to tak by jak najmniej osób skorzystało
Tak się kończą monopole, bo nie oszukujmy się ale AMD to jakiś mały pionek przy nvidia czy intelu.

Więc proszę nie promować przechodzenia na system Google
  • Odpowiedz