Wpis z mikrobloga

Zauważyłem, że masa ludzi ma srakę w dzień wypłaty. Czekają jak na gwoździach, bo MUSI dziś wpłynąć.
Moja szwagierka np. nie chce zmieniać konta na bank poza lokalnym spółdzielczym, bo jej koleżanki dostają w ten sposób wypłatę dzień później.

Serio tak wiele osób nie na buforu nawet na 1-2 dni?
I ja nie piszę o tym, że pracodawca nie wypłaca w ogóle, tylko że po prostu z jakiegoś powodu wypłata przychodzi dzień później, a oni muszą mieć już dzisiaj.

A druga sprawa, że tego dnia masowo płacą rachunki.

Dla mnie to dziwne, sam sprawdzam raz na 2-3 tygodnie czy powchodziło co miało wejść. A jak jest, to nawet nie patrzę na datę, w sumie nie pamiętam nawet co i kiedy ma mi wejść. Weszło, to weszło, jest ok.

#finanse #pracbaza
  • 107
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

A druga sprawa, że tego dnia masowo płacą rachunki.

@vartan: a co w tym złego? ja tak właśnie robię. Wszystko za jednym zamachem i mam z głowy. Teraz tyle tego jest, że z raz czy dwa do mnie dzwonił bank, że raty nie ma, a mi już wypadło z głowy xD

U mnie zawsze jak w zegarku DO 10. mam na koncie, ale potrafię zrozumieć ludzi, którym spóźniona wypłata robi
  • Odpowiedz
@In_thrust_we_trust: a dawno temu ktoś zrobił dodatek, który dodawał notatkę, przy każdym, kto nie wywiązał się z wykopaki.
na pewno nie jest aktualizowana od paru lat, ale też nie mam sposobu na szybkie usunięcie, więc mam pewnie z setkę takich ludzi z notatkami.
I tak zapewne 90% już się nie udziela.
  • Odpowiedz
@vartan: bo większość Polaków to biedaki bez jakiejkolwiek poduszki finansowej/oszczędności, którzy nie wiedzą jak zarządzać budżetem (w stylu: są wolne pieniądze to cyk do pepco), trzymają się kurczowo etatu, nie mają żadnego innego źródła dochodu
  • Odpowiedz
@vartan: Mam zapasu na rok życia bez pracy, ale i tak od samego rana wyglądam za przelewem. Uwielbiam ten zastrzyk dopaminy gdy przychodzi. ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@vartan: na szczęście pracuje w firmie, gdzie każdy jest na tyle ogarnięty, że ma jakąś poduszkę finansowa i jest tylko jeden jegomość, który raczej jako small talk traktuje tekst "dzisiaj wypłata"
  • Odpowiedz
własnie odkryłeś że większość Polaków żyje od 1 do 1. Gratulacje.

@Tagliacozzo: Tak samo jak w innych krajach, ojkofobku. Akurat oglądam "Gwiazdy lombardu" to tam każdy od razu wydaje zarobione pieniądze na jakieś pierdoły, bo wcześniej nie miał nic na koncie. Pomijając to że program jest reżyserowany.
  • Odpowiedz
Tak samo jak w innych krajach, ojkofobku.

@damianooo8: Może żyje może nie żyje. Moj post odnosi się do Polaków bo nie znam stanu posiadania przeciętnego zagranicznego areczka. Gdzie tu ojkofobia, proste stwierdzenie faktu?
  • Odpowiedz