Aktywne Wpisy
Eladraan +62
#ciaza Jesteśmy po badaniach prenatalnych. Wykazały wysokie prawdopodobieństwo chorób min. zespół Downa. Nie mogę się pozbierać po tym. Staraliśmy się o to dziecko ze 3 lata. Żona jest bardzo religijna, wierząca - najpierw, że dziecko to cud, teraz liczy na to, że dziecko będzie zdrowe. Ja nie mam takiego poglądu na to - co to za "cud" skoro będzie chore? "Masz tutaj upragnione dziecko, ale żeby nie było łatwo to

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Moja szwagierka np. nie chce zmieniać konta na bank poza lokalnym spółdzielczym, bo jej koleżanki dostają w ten sposób wypłatę dzień później.
Serio tak wiele osób nie na buforu nawet na 1-2 dni?
I ja nie piszę o tym, że pracodawca nie wypłaca w ogóle, tylko że po prostu z jakiegoś powodu wypłata przychodzi dzień później, a oni muszą mieć już dzisiaj.
A druga sprawa, że tego dnia masowo płacą rachunki.
Dla mnie to dziwne, sam sprawdzam raz na 2-3 tygodnie czy powchodziło co miało wejść. A jak jest, to nawet nie patrzę na datę, w sumie nie pamiętam nawet co i kiedy ma mi wejść. Weszło, to weszło, jest ok.
#finanse #pracbaza
To działa w 2 strony.
I co, jak dziś nie dostałeś, to jutro robisz aferę i odchodzisz?
@Tagliacozzo czytając fora, zwłaszcza wykop, myślałem, że jak w styczniu biorą, to na luzie do września mogą przeżyć. Rzeczywistość znów mnie
@vartan: To jest akurat bardzo rozsądne podejście. Jak dostajesz wypłatę to płacisz zobowiązania, cześć odkładasz na oszczędności, cześć na inwestycje i dopiero to co zostaje wykorzystujesz w dawnym miesiącu.
I nie mówię tu o jakiś 'biedakach' czy 'robolach' co to dostają 2,5k miesięcznie.
Bardzo dużo osób żyje ponad stan. Płaci za kredyt, leasing, ciuchy, restauracje i tydzień przed wypłatą zaciska pasa bo okazuje się, że zostało nagle 500 zł na 7 dni. A wielu z nich nie ma żadnych oszczędności żeby nawet się w takiej sytuacji wspomóc.