Wpis z mikrobloga

@423frewq4f23: Dodatkowo patrząc z innej strony, to my jestesmy wszechswiatem. Składamy sie z atomów które isitnieją od miliardów lat, i cząsteczki z kótrych sie skladamy rowniez beda isitniec miliardy lat po naszej smierci, masz bardzo plytkie postrzeganie, jak to nazywasz "swiata"
  • Odpowiedz
  • 1
Ale czemu ludzkość ma robić coś dobrego dla świata? I co "świat" postrzega za dobre a co złe, bo moralność to wymysł ludzki?

@seretu: nie jest to wymysł ludzki bo już były obserwowane wśród innych ssaków, szczególnie małp, zachowania wskazujące na posiadanie jakiejś prostej moralności.

Ale czemu ludzkość ma robić coś dobrego dla świata?

A dlaczego robi tyle złego?
  • Odpowiedz
  • 0
zbudowanie cywilizacji która ma możliwość zduplikowania życia ziemskiego na innych planetach

bez tego życie ziemskie jest skazane na zagładę po eksplozji słońca w jego końcowej fazie życia

@armin-van-kutonger: to tylko bardzo odległa teoria, równie dobrze w czasach kiedy będzie to możliwe może przyjść jakiś miliarder jak Elon Musk i powiedzieć że większość gatunków i większość ludzi nie zasługuje na życie na nowej planecie i na obecną ziemie trzeba zrzucić atomówki
  • Odpowiedz
@423frewq4f23: No nie, zwierzęta nie mają moralności XDD jedynie wykazują zachowania do nich podobne, zwierzęta nie sa w stanie pojmować moralnosci poprzez swiadomość. A to że robi tyle złego to jedynie twoja percepcja, bierze sie to z wyżej wymienionego powodu - moralnośc to wymysł ludzki
  • Odpowiedz
@423frewq4f23:
Wtedy już nie będzie ludzi tylko istoty powstałe z transhumanizmu, integracji ludzi z maszynami.
To co teraz jest to etap przejściowy gdzie jest 8 miliardów ludzi. W wielu krajach nadszedł spadek urodzeń spowodowany dobrobytem, niedługo ogarnie to cały świat i populacja będzie malała o połowę na pokolenie lub nawet bardziej. Za kilkaset lat będzie mniej ludzi ale ci co zostaną będą o wiele potężniejsi. Proli nie będzie.
  • Odpowiedz
  • 0
Co uważasz za coś dobrego dla świata? Podaj przykład.

@eldoradek: Nie wiem, pozostawiłem to specjalnie do wolnej interpretacji z zastrzeżeniem tylko tego że jeśli ktoś poda naprawę problemu X to problem X nie może być wcześniej wywołany przez człowieka.
Np. ludzie doprowadzili na przestrzeni wieków do wymarcia całych gatunków zwięrząt, roślin. Czy albo ile gatunków ludzie ocalili, ale takich których wymieranie nie było spowodowane działaniem człowieka?
  • Odpowiedz
@423frewq4f23:
Nie wiem czy istnienie jakiegokolwiek gatunku ma znaczenie dla świata. Tym samym spowodowanie wymarcia gatunku czy jego uratowanie, też nie ma większego znaczenia.

Mówi się często, że jak pszczoły wyginą to będzie katastrofa - bo wiele roślin straci możliwość rozmnażania, a tym samym wyginą, podobnie jak organizmy od nich zależne. Nie wiem czy to prawda, ale załóżmy że tak.
Czy będzie to złe? Z punktu widzenia człowieka tak, bo
  • Odpowiedz