Wpis z mikrobloga

Zapraszam wszystkich wrzucających na tag #programista15k jak to się mało zarabia do bycia początkującym lekarzem. Początek rezydentury, dopłata z tytułu specjalizacji deficytowej, dodatek w postaci bonu patriotycznego i cyk - 7193zł na rękę po 6 latach studiowania, ponad roku stażu i całym etacie zapierdzielania w pracy. No ale tak tak, młody lekarz to minimum 40k na rękę bez odpowiedzialności i wiedzy xD
#zarobki #lekarz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Romska_Palo_Ul_Laputa: Nie ma 30k*, polecam czytać ze zrozumieniem. Nie napisałem, że to mało, ale jest pewna różnica w "wszyscy zarabiają 50k minimalnie" , a "nie znam nikogo kto zarabia na rękę 30k". A do wliczania studiów - ile trwają? 6 lat? Po tych latach trzeba jeszcze iść na 13 miesięcy stażu i potem kilka miesięcy czekać rekrutację na speckę? Robią specki za takie pieniądze, które na tym tagu są uznawane
  • Odpowiedz
@Jerryjeremi: a ile ty byś chciał zarabiać jako świeżak rok po studiach? Junior programista to się cieszy jak w ogóle pracę dostanie. Jak wszystkie inne zawody muszą po studiach przez parę lat pracować lekko powyżej minimalnej zanim nie nabiorą doświadczenia to po prostu kwestia biologiczna, naturalna. Ale jak lekarz ma zarabiać tylko lekko powyżej średniej krajowej zaledwie rok po skończeniu studiów to już dramatyczne doświadczenie, metafizyka.
  • Odpowiedz
  • 0
@bart40404: wykonuję samodzielnie wszystkie zadania 1:1 jak specjalista, mam w swojej pracy dokładnie te same obowiązki, te same możliwości, tych samych pacjentów w takiej samej ilości
  • Odpowiedz
@Jerryjeremi: no junior programista też normalnie dostaje zadania, nikt nad nim nie stoi i nie mówi jak ma kodzić, to nie stażysta xD od seniora różni się z tym, że w trudniejszych zadaniach może potrzebować pomocy od bardziej doświadczonych kolegów, zadania może wykonywać wolniej i gorzej jakościowo, nie ogarnia zbyt dobrze architektury aplikacji, nie wymaga się od niego umiejętności zarządzania zespołem (senior już powinien potrafić pokierować małym zespolem programistów). Zakładam,
  • Odpowiedz
  • 0
@bart40404: tak, ogarniam sam bo nie jestem po roku stażu tylko po 7 latach spania w książkach, zajęć klinicznych i praktyk we wszystkie wakacje (tak, nie mamy wolnych wakacji jak inni)
  • Odpowiedz
@Jerryjeremi: Czy 7k na ręke (10k brutto) to małe pieniądze, zwłaszcza od razu po studiach? To więcej niż średnie zarobki w top5 miast w Polsce, nie wspominając o powiatowych.
Na spokojnie można się utrzymać, nawet wynajmując mieszkanie w największych miastach.
  • Odpowiedz
  • 0
@ozjasz4-9: Czy 7k na rękę to dużo za wyniki z matur 95-100%, 6 lat jednych z trudniejszych studiów, 6 lat praktyk na prawie całe wakacje, 13 miesięcy stażu i pracę jako lekarz z pełną odpowiedzialnością za cudze życie? Taka pensja przypomnę jest z wliczonym dodatkiem za bon patriotyczny (muszę odrobić w kraju na nfz przez kilka lat) oraz dodatkiem za specjalizację deficytową. Bez tego to nie wiem czy 6k netto
  • Odpowiedz