Opowiem Wam swoją historię... Ukończyłam studia na najwyższym poziomie na tle uczelni (Ocena 5, której nikt nie uzyskał poza mną). Następnie pracowałam w PGNiG przez 5 lat, później z powodu konieczności poszukiwania większych dochodów (posiadam kredyt hipoteczny) zatrudniłam się w większej firmie, którą na pewno kojarzycie jeśli jeździcie trochę po Europie.
Po 1,5 roku pracy w tej firmie przyszedł do mnie kolega z supportu mówiąc "Nie wiem co z tym zrobić, ten kawałek kodu powinien działać a nie działa" Walczyłam z tym 20 minut, powiedziałam mu że się poddaję bo nie wiem gdzie jest błąd, ale może zapytać Bartka (imię zmyślone), on tu pracuje 20 lat i na pewno da radę, Bartek dostał temat, po 10 minutach się poddał, kolega wrócił i z głupoty rzuciłam "Jest #chatgpt można jego spytać". Wstawiłam mu fragment kodu, ChatGPT w 5 sekund odpisał co było źle, dlaczego to było złe i napisał poprawiony kod. Problem został naprawiony, super, kolega wrócił do biurka.
Przyczyniłam się do wydajności firmy, czyli dobrze. Po 2 tygodniach dostałam wypowiedzenie bo dużą część pracy może wykonać #ai i mogą oszczędzić ponad 10k rezygnując z kilku specjalistów. Bo chat GPT nie potrzebuje umowy, nie wymaga wynagrodzenia a każdy pracownik tego potrzebuje.
W obecnej sytuacji mając dyplom z oceną 5 na który pracowałam 4 lata żeby zarabiać pójdę na taxi, jako specjalista IT w 2025 roku jestem tym samym czym był w XIX wieku kowal?
@Plotkova99 nie od dziś ludzie po studiach pracują/zarabiają mniej od tych, którzy od razu po szkole poszli do pracy. Ja bym nie spuszczał się tak nad wykształceniem. I tak wykształcenie < znajomości
@Plotkova99 no i co w związku z tym? Zakładaj only fansa bejbe. Masz dwa argumenty, żeby zarabiać na frajerach.
AI zostało stworzone przez programistów dla programistów - tych wybranych. Dla ciebie pani areczkowa jest noszenie kawy i robienie za najniższą krajową.
@Plotkova99: ja prawie 20 lat w korporacjach. Nigdy to nie wychodziło poza excele z makrami i jakieś sqle. Pracę jeszcze mam, ale czuję że za max 2 lata mi i mi podobnym też podziękują. Dlatego nie chce mi się już uczyć jakichś pythonow, bo to bez sensu. Wyrzuca mnie to wyrzuca. Pójdę do fizycznej. Przynajmniej nie będzie korpobullshitu. A co zarobiłem to zarobiłem. Kredytów nie mam. Ale mam za to
Ale mam za to wspaniała rodzinę i świeżo kupione mieszkanie. @Maly_Jasio: Też mam rodzinę, po prostu uważam że jak mogę zarobić X pieniędzy jeżdżąc na Bolcie gdzie wystarczy tylko jeździć, lepiej robić to nic harować fizycznie
@Plotkova99: No właśnie nie. Da się jeździć więcej, ale musisz odliczyć przynajmniej 50% obrotu na koszty. Może więcej, bo ciężko oszacować eksploatację samochodu. A Bolt jest i tak bardziej opłacalny, niż Uber. Myślę, że jednak stare cierpy mogą wciąż zarabiać więcej, tylko nuda, bo dłużej czekają na kurs.
@Plotkova99: informatyk którego znam (i wiem, że jest dobry, bo w lepszych czasach, czyli przed pandemią zarabiał >20k miesięcznie) nie potrzebował AI do ogarnięcia takich rzeczy, a co najwyżej przyspieszenia poprawy. Tym się różni spec od wyrobnika, nawet niezłego, jak Ty.
Po 1,5 roku pracy w tej firmie przyszedł do mnie kolega z supportu mówiąc "Nie wiem co z tym zrobić, ten kawałek kodu powinien działać a nie działa" Walczyłam z tym 20 minut, powiedziałam mu że się poddaję bo nie wiem gdzie jest błąd, ale może zapytać Bartka (imię zmyślone), on tu pracuje 20 lat i na pewno da radę, Bartek dostał temat, po 10 minutach się poddał, kolega wrócił i z głupoty rzuciłam "Jest #chatgpt można jego spytać". Wstawiłam mu fragment kodu, ChatGPT w 5 sekund odpisał co było źle, dlaczego to było złe i napisał poprawiony kod. Problem został naprawiony, super, kolega wrócił do biurka.
Przyczyniłam się do wydajności firmy, czyli dobrze. Po 2 tygodniach dostałam wypowiedzenie bo dużą część pracy może wykonać #ai i mogą oszczędzić ponad 10k rezygnując z kilku specjalistów. Bo chat GPT nie potrzebuje umowy, nie wymaga wynagrodzenia a każdy pracownik tego potrzebuje.
W obecnej sytuacji mając dyplom z oceną 5 na który pracowałam 4 lata żeby zarabiać pójdę na taxi, jako specjalista IT w 2025 roku jestem tym samym czym był w XIX wieku kowal?
AI zostało stworzone przez programistów dla programistów - tych wybranych. Dla ciebie pani areczkowa jest noszenie kawy i robienie za najniższą krajową.
A co zarobiłem to zarobiłem. Kredytów nie mam. Ale mam za to
Ale mam za to wspaniała rodzinę i świeżo kupione mieszkanie.
@Maly_Jasio: Też mam rodzinę, po prostu uważam że jak mogę zarobić X pieniędzy jeżdżąc na Bolcie gdzie wystarczy tylko jeździć, lepiej robić to nic harować fizycznieTak było!
no to ch*jowy specjalista jesteś jak problemu nie potrafiłaś rozwiązać tylko musiałaś użyć AI. Nic dziwnego że pracodawca woli AI
Komentarz usunięty przez moderatora
oszczędzić 10k rezygnując z kilku specjalistów? czy ty mi opie wciskasz że specjaliści w waszej firmie zarabiali minimalną?
AEJAJ zastąpi wykopków w pisaniu baitów bo to co op napisał nie stoi nawet obok logiki i godności