Wpis z mikrobloga

Nie wiem, wierzycie w to? W te 70cm? To jakaś podróbka chińska?

Kask pękł przy upadku z wysokości 70 cm, Miałem go dosłownie 5 godzin, Obecnie walczę z reklamacją, Uważam, że produkt nie jest warty tej ceny.

LS2 STREAM 2

Patrzę na recenzję brytyjskiej organizacji sharp to ten kask jest oceniony na solidne 4 gwiazdki i to według bardziej rygorystycznej normy 22.06

https://sharp.dft.gov.uk/helmets/ls2-stream-2/

#motocykle #bikegear
jackpie - Nie wiem, wierzycie w to? W te 70cm? To jakaś podróbka chińska? 
 Kask pękł...

źródło: 2ea529b848a59c8b7adbec863fa8

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jackpie: raczej niemożliwe. Procedura testowa ece 22.06 obejmuje upadek hełmu z prędkością do 8.2m/s na płaską powierzchnię i na pochylone powierzchnie, na filmie widać, że to kilka-kilkanaście metrów. Dodatkowo jest chyba jakiś test na penetrację skorupy. Jak by kask pękał po upadku z pól metra to raczej by nie dostał certyfikatu bo sama procedura upadku na płaską powierzchnię przewiduje 7 powtórzeń w różnych punktach.
  • Odpowiedz
@apeee jaką siłę? Pustego kasku, spadającego z 70cm. Jak glebujesz to w kasku jest jeszcze twoja głowa. W procedurach testowych też w kasku jest głowa. Bo po co testować pusty kask. A te gadanie że dobry kask ma się potłuc przy wypadku to po prostu p---------e głupot.

Kask ma po przy małych dzwonach rozłożyć siłę uderzenia na większą powierzchnię czaszki żeby nie doszło do penetracji albo pęknięcia, a przy większych dzwonach jeszcze
  • Odpowiedz
Ja bym powiedział że jest to możliwe. Oczywiście kaski przechodzą znormalizowane testy ale jeżeli kask upadnie pod jakimś nietypowym kątem, albo uderzy wystającym elementem i powstaną duże naprężenia to teoretycznie skorupa może ulec uszkodzeniu. Pewnie przypadek 1:1000 ale zdarzyć się może.
  • Odpowiedz
@jackpie: Chiński kask to co się dziwić, ja bym się normami i testami tak nie sugerował, bo pewnie łatwiej zapłacić za normy i testy niż zmniejszyć marżę robiąc lepsze kaski.
  • Odpowiedz