Aktywne Wpisy
kaszaamanna +1632
Niestety ten wpis jest najgorszy ze wszystkich ale czuję się zobowiązany dla użytkowników którzy nas wspierali aby dokończyć historię..
Nie udało nam się, moja żona przegrała walkę z chorobą odchodząc w wieku 30 lat na moich rękach.. teraz jakoś trzeba przeżyć ostatnie pożegnanie i potem próbować stanąć na nogi dla córki.
Serdecznie dziękuję jeszcze raz za okazane wsparcie, pomoc i modlitwę. Szczerze to docenialiśmy.
Prośba
Nie udało nam się, moja żona przegrała walkę z chorobą odchodząc w wieku 30 lat na moich rękach.. teraz jakoś trzeba przeżyć ostatnie pożegnanie i potem próbować stanąć na nogi dla córki.
Serdecznie dziękuję jeszcze raz za okazane wsparcie, pomoc i modlitwę. Szczerze to docenialiśmy.
Prośba
źródło: image_picker_45AC021C-D8A9-4C7C-827A-BAC7D3D7FC96-10832-0000012E030976FA
Pobierz
nie_umiem_inwestowac +291
źródło: 1000005415
Pobierz

Zrobiłem miesiąc temu test, porównujący różne formaty obrazów.
(Można uruchomić każdy obraz w nowej karcie, i przełączać się między kartami, by zobaczyć różnice)
- PNG (źródło)
- JPG (86%)
- WEBP (95%)
- AVIF (86%)
- JXL (~85%)
- Format WEBP w formie stratnej. Np. WEBP 95%, wygląda tragicznie. Traci szczegóły w miejscach o niskim kontraście.
Reddit stosuje ten format do przechowywania banerów. Ten format nie nadaje się, aby przetwarzać JPG na WEBP, po to, aby przyoszczędzić na pamięci.
Jednakże bezstratne WEBP byłby świetną alternatywą dla PNG, bo często zajmuje 2/3 miejsca na dysku, co PNG, bez utraty na jakości.
Jedynymi alternatywami dla JPG, tak to widzę, jest AVIF oraz JXL. Jednak oba te formaty mają też swoje minusy.
- AVIF, skrót od AV1 Image Format, jest bardzo ociężały w kompresji (enkoder SVT-AV1 jest znacznie szybszy od enkodera libaom - zauważyłem to na kompresji animowanych obrazków).
AVIF natomiast jest doskonałą alternatywą dla GIF. Na Discordzie można udostępniać animowane obrazki AVIF.
AVIF, nie dość, że jakość obrazów jest wyższa od GIF, wspiera też pełny zakres przezroczystości, i często waży animacja wielokrotnie mniej.
(Przykładowy artykuł o porównaniu formatów animacji: LINK)
- JXL (skrót od JPEG XL) w porównaniu do AVIF jest sporo lżejszy w przetwarzaniu obrazów,
jednakże przeglądarka Chrome i Firefox wciąż nie wspierają tego formatu. Jedynie Apple-owskie Safari.
Jakością porównywalne z AVIF. JXL nadaje się też w formie bezstratnej, AVIF nie. Na plus JXL, w porównaniu do WEBP, format ten wspiera również głębię bitową 10-bit oraz 12-bit, w tym to całe HDR.
Tu na razie nic nie zrobi z tym formatem w przeglądarce.
-------------------
Rekompresja JPG na Wykopie nie ma sensu. Przesyłanie przez użytkowników obrazów JPG 100% jest przerostem formy nad treścią.
AVIF się wydaje jedynym sensownym formatem obecnie do archiwizacji. Aliexpress dziś stosuje AVIF dla miniatur.
Dobrze też, aby AVIF wyparło GIF, które sporo waży. Obecnie jest to możliwe. Chrome wspierał AVIF od 2020 roku, a Edge ostatni, od 2024 roku. Photoshop domyślnie wspiera AVIF od tego roku.