Wpis z mikrobloga

Czołem mircy

Jaki mikroskop polecacie do użytku w elektronice? Montaż, serwis, kontrola jakości. Raczej nowy, niż używany. Użytek można powiedzieć półprofesjonalny, budżet na ten moment 3000 PLN. Da się w tej cenie dostać coś dobrego?
#elektronika #diy #majsterkowanie
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@revvan: chyba szybcie by było jakbyś na yt wszedł. 3K ci starczy. Nie chce mi się teraz szukać modelu ale z polecanych tanich i wygodnych mikroskopów to już budżet 2K spokojnie starcza. Slavoy miał jakiś film na kanale o jednym chińczyku.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: a co powiesz o cyfrówkach (zauważyłem że są bardzo tanie, wiadomo że najtańsze to padlina, ale może coś droższego), im taniej tym lepiej, wiadomo - ja naprawiam od wielkiego dzwonu, ale jednak na tyle często że już trochę wstyd prosić kolegów z mikroskopami żeby mnie "na chwileczkę" puścili.
  • Odpowiedz
@Podstarzaly_Mandalorianin: osobiście uważam, że cyfrówki są gorsze i ciężko to dobrze wytłumaczyć. Po prostu na cyfrówce nie będziesz miał takiej głębi ostrości jak na optycznym.

Ja będę chyba swój mały mikroskop do elektroniki sprzedawał który kupiłem kiedyś od jednego mirka. Jakbyś chciał to potem mogę ci podesłać model na priv.
  • Odpowiedz
@revvan: jak masz tylko miejsce to mikroskop optyczny stereoskopowy to must have - głębia ostrości, jakość obrazu, brak opóźnień, jasność ale przede wszystkim widzisz stereoskopowo co przy precyzyjnej robocie albo lutowaniu robi kosmiczną różnice
  • Odpowiedz
jak masz tylko miejsce to mikroskop optyczny stereoskopowy to must have

@Philosohero: mam taki i nie mogłem się za cholerę przyzwyczaić, może za krótko używałem bo chyba 2 miesiące.

Teraz mam Eakins z AF z podświetleniem LED polaryzacyjnym i lagi na poziomie 0.5s, tak więc
  • Odpowiedz