#gielda Myślę o założeniu konta poza XTB, żeby nie trzymać wszystkiego na jednym koncie.
Plan taki: wpłacam tam w euro, kupuję ETFy all-world, sp500 i tyle. Bez żadnych kombinacji - regularne zakupy raz na tydzień.
Co polecacie? Zależy mi na niskich opłatach, bezpieczeństwie i polskim pit.
Może być np. min 1 euro opłaty i 0.2%. minimalna opłata mnie nie boli bo to nie będzie dużo małych transakcji. Jeśli wystawią raport, z którego łatwo będzie policzyć podatek to też spoko.
@Leithain: niestety nie ma takiego brokera poza xtb, bo sam szukałem. Inni polscy brokerzy/banki biorą prowizję, a zagraniczni z kolei nie wystawiają pita
@Lisek_Mirek: @smuteczekft XTB już mam, silne hasło i MFA jest. No ale wystarczy, że ktoś znajdzie dużą dziurę w Androidzie i zrobi session hijacking. Zastanawiam się nad kupnem osobnego sprzętu tylko do XTB.
@Leithain: Pytanie czy gdyby nie ostatnie afery to czy byś o tym pomysla. Oczywiscie bezpieczenstwo jest wazne, natomiast kazdy kolejny broker, kazdde kolejne konto, to potencjalne nowe nowe dziury i szanse na utraty pieniedzy. Zreszta, jak ktos znajdzie dziure w androidzie, to nie bedzie sie bawil w XTB, tylko poleci na konto bankowe :D
Generalnie nie traktowal bym tej afery jako powodu do zmiany brokera - ja sie przyznam ze
@smuteczekft: tylko w banku to ja mam kilkadziesiąt tysięcy i nie planuję więcej. Na giełdzie docelowo chce mieć równowartość 25 lat wydatków (oczywiście jeszcze daleka droga przede mną). No i jednak banki mają zabezpieczenia antyfraudowe. Ostatnio Alior mi zablokował blika na XTB. Jak płaciłem 150k za auto to przelew w Milenium wisiał kilka godzin w weryfikacji
@Leithain: Oczywiście, ale strata kilkudziesieciu tysiecy też boli.
Są zabezpieczenia antyfraudowe, ale jakimś cudem robia ludzi na blika i wyplacaja pieniadze z bankomatu mz miasta w ktorym nigdy nie byles ( ͡°͜ʖ͡°)
Nie chcę nikogo do niczego przekonywać - ważne że wykonałeś swoją analizę ryzyka, więc to i tak lepiej niż 80% inwestorów, więc niezależnie od Twoich wyborów życze powodzenia w wyborze i inwestycjach.
@Leithain: nie ma co siać paniki, każdy bank jest narażony, co tutaj wiele razy było wałkowane, w przypadku szkody, chodzi głównie o prawo, gdzie dochodzić swoich roszczeń
@bart40404: @Leithain ja polecam (sam korzystam) z DeGiro, maja liste "darmowych" ETF za ktorych oplata za pierwszy zakup w miesiacu to 1 euro - pelna lista https://www.degiro.pl/oplaty-i-prowizje/etf-core-selection , jest tam kilka do wyboru na sp500 i all world. Kupujesz akumulujacy i nie przejmujesz sie pitem. Pozdrawiam
@Leithain: no, wiesz wszystko ma swoją cenę, jak masz sii to masz gpw prowizje 0,2%, zagranica się nic nie zmienia, jak dobrze pamiętam 0,4%, tylko tutaj masz polskie prawo, jeśli przekładasz zero prowizji nad bezpieczeństwem, to nie dobrze, cały ten syf i afera z xtb mnie utwierdziło że z dala od darmówek bo to się źle kończy
@pepedros: @Mamiser Na IKE 3 w roku są za darmo, kolejne już za 49 zł, a jak to wygląda na zwykłym koncie w Bossa? Płaci się tylko prowizję, ale ilość w ciągu roku jest nieograniczona?
Myślę o założeniu konta poza XTB, żeby nie trzymać wszystkiego na jednym koncie.
Plan taki: wpłacam tam w euro, kupuję ETFy all-world, sp500 i tyle. Bez żadnych kombinacji - regularne zakupy raz na tydzień.
Co polecacie? Zależy mi na niskich opłatach, bezpieczeństwie i polskim pit.
Może być np. min 1 euro opłaty i 0.2%. minimalna opłata mnie nie boli bo to nie będzie dużo małych transakcji. Jeśli wystawią raport, z którego łatwo będzie policzyć podatek to też spoko.
Moge dac refa ( ͡º ͜ʖ͡º)
Zreszta, jak ktos znajdzie dziure w androidzie, to nie bedzie sie bawil w XTB, tylko poleci na konto bankowe :D
Generalnie nie traktowal bym tej afery jako powodu do zmiany brokera - ja sie przyznam ze
Są zabezpieczenia antyfraudowe, ale jakimś cudem robia ludzi na blika i wyplacaja pieniadze z bankomatu mz miasta w ktorym nigdy nie byles ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie chcę nikogo do niczego przekonywać - ważne że wykonałeś swoją analizę ryzyka, więc to i tak lepiej niż 80% inwestorów, więc niezależnie od Twoich wyborów życze powodzenia w wyborze i inwestycjach.
https://www.aliorbank.pl/biuro-maklerskie/gielda/rachunek-brokerski/etf.html
ja polecam alior bank
źródło: Screenshot_20250708-200238
Pobierzźródło: Screenshot_20250708-200311
Pobierzźródło: degi
Pobierz