Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam 30 lat i mysle o porzuceniu korporacji na rzecz pracy w Policji.

Mam 30 lat, od paru lat pracuje w branzy IT, jestem administratorem systemow. Aktualnie pracuje w korpo, zarobki to 12k na reke (czasem wiecej ale to zalezy od tego czy jestem potrzebny na 1/4 etatu w NOC). Mysle o porzuceniu pracy w korpo i wstapieniu do CBZC (wydzial cyber policji). Etap teoretyczny i dokumentacyjny przeszedlem, teraz paleczka po mojej stronie co dalej.

Nie jestem wymiataczem, nie wyrozniam sie z tlumu. Szczyt zarobkow w IT widac, ze juz minal, czesto nowe rekrutacje w firmie sa za nizsze stawki niz mam np. ja czy moi koledzy (nawet programisci). Dodatkowo czuc oddech wszedobylskiego AI na plecach - przyznam ze sam uzywam w swojej pracy ale daje sie odczuc ze IT bedzie pierwsza branza ze AI bedzie glownym produktem a ludzie beda operatorami i wdrozeniowcami.

Nie wyobrazam sobie siebie tutaj np za 10 lat, zeby utrzymac zarobki i posade bedzie trzeba sie przebranzowic albo znac sie na wszystkim, miec marke osobista i wszedzie publikowac swoje wpisy, filmiki by pokazac sie w roli eksperta.

Wspolpracowalem swego czasu z wydzialem cyber podczas incydentu IT w firmie gdzie pracuje i generalnie widze i wiem, ze praca w policji to nie wyglada jak w filmach, jest duzo biurokracji, koniecznosci podporzadkowania, brak miejsca na wlasne zdanie czy inicjatywy, stycznosc z patologia (chociaz w wydziale cyber rzadko bym bral udzial w zatrzymaniach, do nich sa wysylane stare wygi).

Jednak policja gwarantuje w dzisiejszych czasach stabilnosc, tutaj AI za szybko nie wejdzie - nawet jesli to wdrazanie na sensownym stopniu potrwa latami. Za CBZC dodatek do pensji jest dosyc spory (ok. 6k) i mozna na czysto wyciagnac nawet 15k z roznymi dodatkami.

Glosno mysle i nie wiem, wiem ze na wykopie pare osob pracuje w policji - czy drugi raz byscie sie zdecydowali? Oczywiscie swojej decyzji nie uzaleznie od opinii na wypoku ale zbieram feedback z roznych zrodel.

#policja #it #korposwiat

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
utalentowany-marzyciel-93: Brałem po uwagę, ale nie mógłbym bezmyślnie wykonywać poleceń, podobno jest tam test, pewnie nawet bym nie przeszedł odpowiadając uczciwie, raczej trzeba wykazać, że polecenia będzie się wykonywać.

Jakby mnie przyjęli, to przestrzegałbym przepisów, zgłaszałbym wszelkie nieprawidłowości i poleceń niezgodnych z prawem odmawiał, zgaduję, że pewnie bym szybko wyleciał lub dostawał jakieś paskudne zadania. Więc się tam nie pakuję.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
  • Odpowiedz