Wpis z mikrobloga

Minął 7. (z 67) dzień wakacji.

W ciągu ostatniej doby miały miejsce 3 wypadki śmiertelne w których zginęły 3 osoby.

30 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
30 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji.
1 osoba zmarła w ciągu 30 dni od zdarzenia drogowego w którym uczestniczyła.

Czyli w trakcie wakacji w 31 wypadkach zginęło w sumie 31 osób.

W poprzednich latach statystyki po 7. dniu wakacji wyglądały następująco:

Rok temu (wakacje 2025):
3 wypadki / 3 ofiary śmiertelne w ciągu ostatniej doby - Link do wpisu.
34 wypadki drogowe ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji
34 ofiary śmiertelne w wypadkach drogowych od początku wakacji

2 lata temu (wakacje 2024):
5 wypadków / 6 ofiar śmiertelnych w ciągu ostatniej doby - Link do wpisu.
38 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji
40 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji

Ponadto z wczoraj:
261 zatrzymanych nietrzeźwych kierujących w ciągu ostatniej doby co daje
1.942 zatrzymanych nietrzeźwych kierujących od początku wakacji

65 wypadków drogowych w ciągu ostatniej doby co daje
507 wypadków drogowych od początku wakacji

80 rannych w wypadkach w ciągu ostatniej doby co daje
603 rannych w wypadkach od początku wakacji

Utonięcia:
4 utonięcia w ciągu ostatniej doby
36 utonięcia od początku wakacji

UWAŻAJCIE NA SIEBIE!
i na debili na drodze

źródło mapy
interaktywna mapa
DLACZEGO MAPA PODZIELONA JEST W TEN SPOSÓB
źródło dodatkowych statystyk
źródło statystyk o utonięciach

-------
Jeżeli podoba Ci się to co robię, to możesz postawić mi wirtualną kawę.
buycoffee.to/salido Dziękuję!

#smiertelnewypadki
Salido - Minął 7. (z 67) dzień wakacji. 

W ciągu ostatniej doby miały miejsce 3 wypa...

źródło: 1-453841-59

Pobierz
  • 81
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 158
Wypadki w kolejności według ruchu wskazówek zegara:

1. Zachodniopomorskie. Wypadek na DK 20 w pobliżu miejscowości Woliczno. Tutaj link. Około godziny 9:30 do służb ratunkowych wpłynęło zgłoszenie o samochodzie osobowym znajdującym się poza jezdnią na drodze krajowej nr 20 na wysokości Woliczna.
Po dotarciu na miejsce ratownicy zlokalizowali pojazd, który znajdował się za barierami ochronnymi, w gęstych krzakach i zaroślach. Wewnątrz auta ujawniono zwłoki kierowcy. Z powodu braku funkcji życiowych i stanu poszkodowanego, podjęcie
Salido - Wypadki w kolejności według ruchu wskazówek zegara:

1. Zachodniopomorskie. ...

źródło: 591f90c61d1a12aa7b135e12a676a38d_XL

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 31
Liczba wypadków liczona tylko ze świecących kropek - policja czasem dorzuca inne do ogólnej puli.

Wypadki - łącznie 30 po 7. dniu wakacji

W. mazowieckie 8
W. wielkopolskie 4
  • Odpowiedz
Utonięcia:
46-letni mężczyzna utonął w jeziorze Kruki w Oświęcimiu (woj. małopolskie). Jego poszukiwania trwały od piątku, 26 czerwca 2026, kiedy jeden ze świadków zgłosił, że kąpiący się w jeziorze zniknął pod lustrem wody. Po kilkudniowych poszukiwaniach jego ciało zostało zauważone przez wędkarza i wyłowione z jeziora przez strażaków.

78-letni turysta utonął w jeziorze Nidzkim koło Rucianego-Nidy, powiat piski (woj. warmińsko-mazurskie). Mężczyzna wypoczywał na łodzi rekreacyjnej, z której wskoczył do wody, aby się ochłodzić. Podczas
wscieklykabanos - Utonięcia:
46-letni mężczyzna utonął w jeziorze Kruki w Oświęcimiu ...

źródło: 2399321_1783064048

Pobierz
  • Odpowiedz
@Salido: zauważyłem natrafiając na twoje wpisy ze zazwyczaj liczba wypadków odpowiada liczbie ofiar. Mam tylko nadzieję że tymi ofiarami są osoby które spowodowały te wypadki. Przynajmniej tyle dobrego z tych nie fajnych okoliczności.
  • Odpowiedz
@Salido: Nie wiem czemu przy pierwszym wypadku od razu pomyślałem o motocykliście z Litwy, który wypadł z drogi i tak go szukali dwa dni. Niestety był jednym z bohaterów zeszłorocznego zestawienia.
  • Odpowiedz
W wodzie dryfował martwy bóbr.

@wscieklykabanos: Proszę robiąc podsumowanie o utonięciach uwzględnić owego delikwenta w statystykach ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Śmiechy, śmiechami, ale cieszy mnie że ktoś nie pozostał bierny i mimo wszystko zadzwonił po pomoc. A nuż mógłby to być świeży topielec z szansą na ratunek?
  • Odpowiedz
@Salido: Nie ma problemu z alkopatusami na drogach, bo statystyki uga buga...

3. Opolskie. Wypadek na drodze nad Jeziorem Nyskim.

Obrażenia ciała wskazywały na to, że został potrącony przez samochód i po wypadku wpadł do rowu. Sprawca wypadku odjechał, ale na miejscu zabezpieczono niewielkie fragmenty jego samochodu.

Kiedy policjanci dotarli do właściciela, ten był pijany i nie można go było formalnie przesłuchać. Trzeźwieje w policyjnej izbie zatrzymań i czeka na
  • Odpowiedz
@Salido: Jak to tak, same niestandaruchy, no i pierwszy pijak sprawcą śmiertelnego
Dzisiejsza statystyka:
Stare, odkorowane "osoby w stanie starczej demencji" jako sprawcy: 0 (7)
"Szybko przemieszczający się" na prostej: +1 (7) (1) - jeśli by wyszły zdjęcia, że auto nie jest jakoś potrzaskane i wyleciał jakimś cudem z drogi, to się zmieni.
Młodzi na motorze: 0 (3)
"Moderator" z BMW:
  • Odpowiedz
@mixererek:

za to powinna być czapa

Powinna być przede wszystkim za to, że uciekł. Kto wie, może temu rowerzyście dało się uratować życie, ale kierowca bardziej się przejmował swoimi problemami z prawem, niż życiem drugiego człowieka. Nóż się otwiera, jak się coś takiego czyta.
  • Odpowiedz
Mam tylko nadzieję że tymi ofiarami są osoby które spowodowały te wypadki.

@AlexSmalec: oczywiście, ze nie, we większości ostatnich wypadków sprawca przeżył
  • Odpowiedz
Powinna być przede wszystkim za to, że uciekł. Kto wie, może temu rowerzyście dało się uratować życie, ale kierowca bardziej się przejmował swoimi problemami z prawem, niż życiem drugiego człowieka. Nóż się otwiera, jak się coś takiego czyta.

@Brut_all: dostanie 2 lata w zawiasach - niezachowanie odległości przy wyprzedzaniu rowerzysty to trzecia najczęstsza przyczyną wypadków z udziałem rowerzystów, a policja nie ukarała za to jeszcze nikogo poza tymi wypadkami.
  • Odpowiedz