Wpis z mikrobloga

Jakby ktoś szukał inspiracji do budowy swojego własnego NASa to przedstawiam swoją konstrukcję:

BiedaNAS v2.0 - Fujitsu s920 GX-415GA, 8GB DDR3, 3 x 1TB HDD, 128GB NVME, system OpenMediaVault.

Maszynka demonem prędkości oczywiście nie jest. Procek krztusi się przy pobieraniu byle czego JDownloaderem, maksymalna prędkość trzyma się na +-30MB/s, ograniczona właśnie prockiem jak i samymi dyskami. Mimo to jestem z tego ulepca mega zadowolony. Doskonale spełnia swoją rolę podręcznego magazynu danych na różne pierdoły. Udało mi się w pełni zagospodarować całą wewnętrzną przestrzeń oferowaną przez obudowę.

Dwa dyski HDD 2,5'' 1TB umieszczone w wydrukowanej kieszonce. Pierwszy podłączony do wbudowanego gniazda SATA a drugi za pomocą adaptera mSATA na SATA. Zasilanie wyprowadziłem z headera USB. Jakiś czas później doszedł trzeci dysk, zainstalowany na zewnątrz i podłączony poprzez przejściówkę USB na SATA. System natomiast stoi na dysku NVME 128GB, WD SN520 (w adapterze PCIe na NVME). Z tym było najwięcej rzępolenia się. BIOS s920 nie obsługuje bootowania z NVME, brakuje mu odpowiedniego sterownika. Na szczęście jest to standardowy BIOS UEFI od AMI a w internecie jest dużo poradników odnośnie samodzielnej modyfikacji tych właśnie BIOSów, włącznie z dodaniem sterownika NVME. Szczegółów dokładnie nie pamiętam, robiłem to z dwa lata temu, ale najwięcej problemów było z samym wgraniem zmodyfikowanego BIOSu. UEFI nie chciało go łyknąć i chyba poszło dopiero za pomocą jakiegoś programu pod DOSem odpalonym z pendrive.

#serwery #homelab #nas #omv #openmediavault #diy #biedanas #fujitsu #druciarstwo
PEPELeSfont - Jakby ktoś szukał inspiracji do budowy swojego własnego NASa to przedst...

źródło: IMG01

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jones_Indy: z 8-10W w idle i +- 20W przy obciążeniu.

@con987: Nie mam dysku mSATA o wystarczającej pojemności (cztery 8GB i jeden 16GB). a cena nowego/używanego dysku mSATA 128GB wynosi około 60-70zł. Za jakieś 80zł kupiłem dwa używane WD SN520 128GB i dwa adaptery NVME na PCIe.
  • Odpowiedz
@con987: Poza tym to za bardzo nie ma sensu, przynajmniej w przypadku HDD. Dwa to maksimum, co zmieści się pod gniazdem PCIe w mojej konstrukcji. Ale jakby zastąpić HDDki SSDkami, to dałoby się wepchnąć jeszcze dwa ale w tym celu trzeba dodatkowo spiłować bolec w obudowie.
PEPELeSfont - @con987: Poza tym to za bardzo nie ma sensu, przynajmniej w przypadku H...

źródło: IMG03

Pobierz
  • Odpowiedz
@PEPE_Le_Sfont: wiem jak to wygląda bo mam s720 :) co prawda był używany w innym celu ale mam.
OMV nie wymaga dużo miejsca, u siebie miałem zainstalowanego na ssd 24GB i działał kilka lat bez problemu
  • Odpowiedz
@PEPE_Le_Sfont: @glazikx Też uwielbiam ten ghetto vibe, sam na takich konstrukcjach wbiłem expa infry/datacenter, ale z biegiem czasu zeskalowałem i wypieprzyłem prawie 90% swojego homelaba.
Pobawić się i pouczyć na takim sprzęcie jest fajnie ale jak się ma to trzymać odpalone 24/7 i jeszcze oczekiwać od tego stabilności... cóż... w pewnym momencie wolałem zapłacić za serwerek dedyka pod NASa i mieć to z głowy zamiast bawić się w milion
  • Odpowiedz
30MB/s
@PEPE_Le_Sfont:
Istna rakieta xD.
Zbudowałem kilka lat temu na Rpi 4 4GB. LAN 1Gbps. Obudowa Argon One m.2. W środku mSATA 512GB. Openmediavault do tego docker, samba i DLNA. Zapis/odczyt 100...110MBps. Całość wielkości powerbanka ( ͡° ͜ʖ ͡° )*:
  • Odpowiedz
@PEPE_Le_Sfont: No niezły koszmarek xD na pewno było sporo frajdy w składaniu tego ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dyski masz w JBOD czy jakaś macierz?
Te 30 MBps to rozumiem z internetu, a w sieci lokalnej ile wyciągnie?
Aha i ile to kosztowało tak +/-?
  • Odpowiedz
@Keczupikczu: Urządzenie z 2014, czego można oczekiwać? Procek AMD serii G pierwszej generacji. Może ja coś naknociłem w OMV a może OMV jakoś ogranicza kontenery. qBittorrent oraz JDownloader pobierają z prędkością do 30MB/s bez względu na wybrany dysk, nie mam pojęcia czemu. Kopiowanie po LANie idzie już ładnie 90MB/s (prócz dysku podłączonego po USB, on właśnie wyciąga do 20-30MB/s).

@salad_fingers: Dyski osobno, brak RAIDa, format EXT4. Prędkość po
  • Odpowiedz
@PEPE_Le_Sfont: Ja do Swojego Futerka ( poza obudową) upchałem 6 dysków 2.5" 2tb +2x1tb 2.5". OMV bootowany z pendrive 32GB. Zastanawiałem się swego czasu nad kontrolerem 12x Sata PCI-E ale już zasilanie nie wyrabialo. 4 Dyski zasilam z linii 5V natomiast pozostale 4 i wentylator z linii 12V przez przetwornicę step-down bo obciążalność linii 5 i 12V to 2A.
  • Odpowiedz