Aktywne Wpisy

MonazoPL +139
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°
źródło: monazo-promocje-bankowe
Pobierz
thorgoth +663
Tomasz Schuchardt po roli w Domu Dobrym Smarzowskiego spotkał się z ogromną falą hejtu.
Ludzie (w większości kobiety 60+) życzą mu śmierci, zgwałcenia przez osła (!), śmierci dziecka czy dożywotniego kalectwa. Ktoś mu też porysował samochód kluczami gdy był na zakupach.
Jakie deficyty kognitywne trzeba posiadać, żeby nie odróżniać aktora od roli? Rozumiem że żyjemy w banieczkach ale ja nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić takiej osoby. Jak tacy ludzie żyją?
Gdy widzą w
Ludzie (w większości kobiety 60+) życzą mu śmierci, zgwałcenia przez osła (!), śmierci dziecka czy dożywotniego kalectwa. Ktoś mu też porysował samochód kluczami gdy był na zakupach.
Jakie deficyty kognitywne trzeba posiadać, żeby nie odróżniać aktora od roli? Rozumiem że żyjemy w banieczkach ale ja nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić takiej osoby. Jak tacy ludzie żyją?
Gdy widzą w
źródło: 0111427209833992_n
Pobierz

BiedaNAS v2.0 - Fujitsu s920 GX-415GA, 8GB DDR3, 3 x 1TB HDD, 128GB NVME, system OpenMediaVault.
Maszynka demonem prędkości oczywiście nie jest. Procek krztusi się przy pobieraniu byle czego JDownloaderem, maksymalna prędkość trzyma się na +-30MB/s, ograniczona właśnie prockiem jak i samymi dyskami. Mimo to jestem z tego ulepca mega zadowolony. Doskonale spełnia swoją rolę podręcznego magazynu danych na różne pierdoły. Udało mi się w pełni zagospodarować całą wewnętrzną przestrzeń oferowaną przez obudowę.
Dwa dyski HDD 2,5'' 1TB umieszczone w wydrukowanej kieszonce. Pierwszy podłączony do wbudowanego gniazda SATA a drugi za pomocą adaptera mSATA na SATA. Zasilanie wyprowadziłem z headera USB. Jakiś czas później doszedł trzeci dysk, zainstalowany na zewnątrz i podłączony poprzez przejściówkę USB na SATA. System natomiast stoi na dysku NVME 128GB, WD SN520 (w adapterze PCIe na NVME). Z tym było najwięcej rzępolenia się. BIOS s920 nie obsługuje bootowania z NVME, brakuje mu odpowiedniego sterownika. Na szczęście jest to standardowy BIOS UEFI od AMI a w internecie jest dużo poradników odnośnie samodzielnej modyfikacji tych właśnie BIOSów, włącznie z dodaniem sterownika NVME. Szczegółów dokładnie nie pamiętam, robiłem to z dwa lata temu, ale najwięcej problemów było z samym wgraniem zmodyfikowanego BIOSu. UEFI nie chciało go łyknąć i chyba poszło dopiero za pomocą jakiegoś programu pod DOSem odpalonym z pendrive.
#serwery #homelab #nas #omv #openmediavault #diy #biedanas #fujitsu #druciarstwo
źródło: IMG01
Pobierzźródło: IMG02
Pobierz@con987: Nie mam dysku mSATA o wystarczającej pojemności (cztery 8GB i jeden 16GB). a cena nowego/używanego dysku mSATA 128GB wynosi około 60-70zł. Za jakieś 80zł kupiłem dwa używane WD SN520 128GB i dwa adaptery NVME na PCIe.
źródło: IMG03
Pobierz@PEPE_Le_Sfont: opowiedz nam teraz o jedynce
źródło: comment_1673816042u47Rh6kDfvfStXAe2bE5an
PobierzOMV nie wymaga dużo miejsca, u siebie miałem zainstalowanego na ssd 24GB i działał kilka lat bez problemu
Pobawić się i pouczyć na takim sprzęcie jest fajnie ale jak się ma to trzymać odpalone 24/7 i jeszcze oczekiwać od tego stabilności... cóż... w pewnym momencie wolałem zapłacić za serwerek dedyka pod NASa i mieć to z głowy zamiast bawić się w milion
@PEPE_Le_Sfont:
Istna rakieta xD.
Zbudowałem kilka lat temu na Rpi 4 4GB. LAN 1Gbps. Obudowa Argon One m.2. W środku mSATA 512GB. Openmediavault do tego docker, samba i DLNA. Zapis/odczyt 100...110MBps. Całość wielkości powerbanka ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──☆*:・゚
Dyski masz w JBOD czy jakaś macierz?
Te 30 MBps to rozumiem z internetu, a w sieci lokalnej ile wyciągnie?
Aha i ile to kosztowało tak +/-?
@salad_fingers: Dyski osobno, brak RAIDa, format EXT4. Prędkość po