Aktywne Wpisy
Tox1c 0
To ja z nietypowym pytaniem, poszukuję jakiegoś taniego, memicznego "perfumu", ma to być część urodzinowego prezentu dla kolegi który jest jakimś koneserem. Chyba nie korzysta z wykopu ale wiem że jest na jakiś grupach w stylu tagu #perfumy
Na razie na oku mam tylko wodę po goleniu "Lider"
Na razie na oku mam tylko wodę po goleniu "Lider"

Goronco +39
#sebcel
K---a ja autentycznie chcę dołączyć do was, do zabawy na tagu, ale przecież tego nie da się słuchać. Zanim ten chłop wysra* to co chce powiedzieć to mnie strzela k-----a.
*wysra, bo mówi jakby srał
K---a ja autentycznie chcę dołączyć do was, do zabawy na tagu, ale przecież tego nie da się słuchać. Zanim ten chłop wysra* to co chce powiedzieć to mnie strzela k-----a.
*wysra, bo mówi jakby srał

To nie jest tak, że z góry zakładam niepowodzenie. Inaczej nie byłoby na przestrzeni dobrych 25 lat kilkunastu podejść do linuxa.
Zakładam, że optymalnym wyborem będzie dla mnie Mint. Zanim jednak zabiorę się za porządek na dyskach i instalacji pozwolę sobie zadać kilka pytań. Może zaoszczędzi mi to dobrych kilku godzin.
Przede wszystkim krótka specyfikacja sprzętu i moje wymagania odnośnie systemu:
- Ryzen 5 5600
- DDR4 32GB
- biedakarta GeForce 1050Ti
Czego oczekuję:
- głównie to przeglądanie treści na wielu zakładkach, więc tu bez problemu
- sporadyczne granie. Jak ze wsparciem do windowsowych tytułów?
- okazjonalny montaż i obróbka materiałów wideo z drona. Dotąd korzystałem z DaVinci Resolve, ale z tego co czytam jest problem na Mint. Nie jestem przywiązany do programu, więc prędzej chętnie wypróbuję stabilną alternatywę dla DaVinci niż zmienię dystro. Coś ciekawego, darmowego i relatywnie prostego do zaproponowania do owej obróbki? Fajnie, gdyby była bogata baza presetów, efektów itd.
- jak ze wsparciem komunikacji z telefonem z androidem? Coś w stylu "łączę z telefonem"
- konieczne poprawne działanie z chimeryczną drukarką XEROX Phaser 3020 po WiFi. Tu nawet pod Win bywały problemy
- nie występują problemy ze wsparciem dwóch monitorów? Pytam, bo przy poprzedniej próbie (chyba Fedora) miałem irracjonalny problem z LG 29WP60G-B 29 UWFHD. Pojawiły się jakieś artefakty, których nie mogłem się pozbyć nawet po reinstalacji z powrotem na Win. Finalnie jakoś to ogarnąłem, ale myślałem już, że uwaliłem monitor
- mogę spodziewać się ew. problemów z zewnętrzną kartą dźwiękową pod USB? Konkretnie Axagon ADA-71 Soundbox USB real 7.1. Z dźwiękiem przestrzennym chyba nie powinno być problemów?
Reszta pewnie wyjdzie w praniu.
#linux #linuxmint #pytaniedoeksperta
A coś z softu do obróbki wideo? Mam dziś zamiar pobawić się materiałem z wakacji ;)
edit: zapomniałem o Heroic games launcher (gog, epic games store, amazon)
Z tym DaVinci to czytałem, że nie tak hop na Mincie. Ale spoko, zobaczę tego kdenlive. Może podejdzie, bo aż tak rozbudowanych narzędzi mi nie potrzeba.
Gierki to mi większość działa, zwłaszcza przez Steam, rzadko mam problemy. Do Epic Games i GOG jest jeszcze Heroic Games Launcher. Jak masz jakieś instalki exe to też można je w tym Heroicu zainstalować albo w programie Lutris. Na stronie https://www.protondb.com można sprawdzić czy gra
Freetube sprawdzę!
@Fist_Of_Truth: Mam z tym trochę doświadczenia i jeśli chodzi o samą obróbkę do danych kodeków/wycinanie/łączenie czy obróbka filtrami a dawniej usuwanie przelotu z filmów 1080i to te narzędzie ffmpeg nie miało sobie równych (obrabiało ileś terabajtów materiałów). I do tego plus konwersji na docelowe formaty w 100% odpowiadającym potrzebą (czy to do internetu czy
Panowie, dzięki wielkie! I przepraszam, że dopiero odpisuję, ale instalowałem Minta ;)
Moje pierwsze wrażenie? GENIALNE.
Wziąłem na test MiniPC stojące na N100 i oszałamiającą ilością RAM 8GB. I śmiga aż miło, co wcale nie było
bez problemu, najlepiej firefox z dodatkami
@rafau16: Byzdura.
https://youtu.be/9GpBsfdPmP0?t=169
Prores 422, standard branżowy, pliki na dysku systemowym i render na dysk systemowy.
źródło: Zdjęcie z biblioteki
PobierzSpróbuj zainstalować DVR na czymś usero-centrycznym pokroju Mint czy Ubuntu, powodzenia.
1,5 roczna stacja robocza pod za ok. 30k w chwili zakupu, pod kontrolą Linuxa (zalecanego przez producenta tego konkretnego oprogramowania), z
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz