Wpis z mikrobloga

Mirasy macie sposób żeby nasza kotka zaakceptowała nowego domownika? (Mały kociak)
Prawie 2 lata mamy od małego kotkę, oczywiscie wysterylizowana, wychodząca bo mieszkamy na wsi także teraz latem czasem nie ma jej cały dzień, ale przychodzi regularnie oczywiście się nażreć xD jak zobaczyła że po domu kręci się mały kociak to od razu warczenie, buczenie itd xD mały chcę się z nia bawic co jest naturalne u małych kotów, zwłaszcza że jest bardzo towarzyski, kotka od razu syczy i ucieka, ewentualnie ździeli mu przez łeb. Stwierdziłem z narzeczoną ze ok, pewnie potrzebują czasu i oswoi sie z obecnoscią nowego domownika, ale jest k------o agresywna.
Wygląda to tak że każdy kot ma swoją miskę, tyle że ona jest w stanie małego odgonić od jego miski i mu zeżreć wszystko, strasznie nie nażarty kot z tego dużego xD gdy ją odciągam bo przed chwilą zjadla swoje a teraz siłą temu zjada, stawia się na mnie, syczy, próbuje mnie czy narzeczoną podrapać... też czasem jak stoi z boku i obserwuje małego to nie możemy jej dotknąć bo od razu jest w stosunku do nas agresywna, czy to normalne zachowanie u dorosłego kota? Moim zdaniem za na dużo sobie pozwala a to przepraszam bardzo ona u mnie mieszka i za moje pieniążki je ( ͡° ͜ʖ ͡°) (mówię oczywiscie o kocie xD)
#koty #kiciochpyta #zwierzaczki
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Francesco123 Widziałem filmiki jak dziewczyna nacierała tego małego kotka skarpetkami i później kładła te skarpety koło śpiącego kocura, żeby się przyzwyczaił do zapachu. I jakoś tak po jakimś czasie zaczął olewać tego małego. Tyle, że zamykał kocurka w pokoju, żeby się nie kręcił koło tego dużego w trakcie "wąchania skarpet" xd
  • Odpowiedz
@Francesco123: Socjalizacja na początek, nie wypuszcza się dwóch zwierząt do siebie tak o. Zwierzęta walczą o zasoby - a jeśli starsza kotka była nauczona, że musi walczyć o żarcie (np. duży miot, dokarmiany za mało albo wcale) to będzie walczyć już przez całe życie. Tylko dobra socjalizacja, tworzenie i nauczenie stada - również przez zapach jak wyżej Mirek pisze i powoli do przodu.

Kocie grupki na FB mają konkretne rozwiązania,
  • Odpowiedz