Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Już od dłuższego czasu w swoim otoczeniu dostrzegam, że sytuacja gospodarcza się pogarsza. Kontrahenci firmy, w której pracuję mają problemy - jeden z nich niedawno zapowiedział zwolnienia grupowe, drugi w ostatnich latach zamknął zakład. Na rynku pracy też widać pewien zastój - kiedyś od czasu do czasu do czasu wpadały oferty pracy na Linkedin, na pracuj.pl też można było znaleźć zawsze przynajmniej kilka ciekawych ofert. Obecnie jest ich nieporównywalnie mniej. Myślałem, że to kwestia specyfiki mojej branży, ale ostatni odczyt PMI wydaje się potwierdzać moje obserwacje. Obawiam się, że zbliża się kryzys i trochę martwię się o przyszłość i swoje zatrudnienie.

Jak sytuacja wygląda w waszych firmach? Czy też widać spadek sprzedaży, zamówień? Czy są redukcje etatów i można dostrzec symptomy większego kryzysu?

#polska #gospodarka #praca

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Budownictwo. Parę osób odeszło, parę przyszło. Dotyczy kadry biurowej i nadzoru budów, nie wiem jak z fizycznymi.

Mamy co najmniej jedną inwestycję własną, która przed chwilą wystartowała. W trakcie jest jedna duża robota z publicznego przetargu, jedna mała, ze 3 wygrane przetargi na roboty od kilku do kilkudziesięciu baniek czekające na podpisanie umowy. Jeden rozpoczęty kontrakt na proste powtarzalne roboty na kolejnych kilka lat, który już trwa kolejny rok,
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
sprawiedliwy-sprzymierzeniec-66: Praca na produkcji, redukcja etatów, dwie osoby zastępowane są jedną. Kiedyś jedna osoba obsługiwała jedną linię, teraz obsługuje dwie i ledwo daje radę. Co śmieszne ludzi z biur nie zwalniają, tylko z produkcji. Ludzie z biur chodzą spacerkiem po hali, pogaduszki. A ci z produkcji mają nakładane coraz więcej obowiązków.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
uczciwy-pionier-44:

Już od dłuższego czasu w swoim otoczeniu dostrzegam, że sytuacja gospodarcza się pogarsza.

Tam od razu pogarsza. Jesteś słaby to niestety przegrywasz. Jesteś dobry to praca Cię szuka i wygrywasz.
  • Odpowiedz