Wpis z mikrobloga

Czy są jakieś wcierki dla osoby, które chcą wspomóc swoje włosy albo mają lekki problem z zakolami?

Bo nie chciałbym się ładować na finasterydy albo minoxidil (chociaż tutaj nwm czy są jakieś skutki uboczne). Na wykopie widziałem jak ktoś mówił o jakiś wcierkach dziwnych, ale one chyba nie są nawet w Polsce zatwierdzone.

I tak sobie przeglądałem czy są jakieś sklepy trychologiczne albo czy jakieś kliniki polecają jakieś produkty i w sumie to wiele marek, które pierwszy raz na oczy widzę mają, że jakieś ich produkty są tylko do profesjonalnego użytku i dostępne w lokalnych klinikach trychologicznych, np. coś takiego:
https://www.loxus.eu/pl/product-page/l2-alopecia-lotion

Myślicie, że coś pomaga i będzie kosztować mniej niż 200 zł?

#lysienie #zakola #finasteryd #minoxidil #niebsieskiepaski #wlosy
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Ciasteczkowe-tiramisu: No w sumie może spróbuję z taką zwykłą sklepową. Ale myślałem o czymś pomiędzy nieco bardziej profesjonalnym, ale nie ingerowaniem w horomony. Jak czytałem po redditach itd to ludzie mówią, że to szkoda czasu się w ogóle w takie sklepowe bawić, a w sumie na polecajkach kosmetykowych z reddita to się jeszcze nie przejechałem. No ale może spróbuję taką zwykłą sklepową.
  • Odpowiedz
@Yhcruncy2: trochę dają jednak, pobudzają mieszki włosowe do pracy i większy przepływ krwi=włosy bardziej odżywione. No ale to wszystko w połączeniu z masażem. Jak masz łysienie androgenowe to wiadomo, że go nie zastopują.
  • Odpowiedz
@Yhcruncy2: Jest taka wcierka z czynnikiem wzrostu fibroblastów FGF-1, Pharmaceris h czy coś w tym stylu. Jest artykuł naukowy na temat tych czynników wzrostu i podobno działają. Radziłbym jednak spróbować minoksydylu, skutków ubocznych nie ma, no chyba że masz uczulenie albo rany na głowie i przedostaje się do krwi w dużych ilościach. Kup, spróbuj, najwyżej wywal do śmieci jak coś będzie nie tak
  • Odpowiedz
@Yhcruncy2: optymalna metoda to:
finasteryd microdawka (max 0.1/100g) + minoxidil 2-5% w formie receptury aptecznej (wcierka), recka od dermatologa
wcierka w takich microdawkach jest równie skuteczna a praktycznie nie ma uboków

do tego wcierki ziołowe typu jantar (bez alko) lub banfi
+ dobre witaminki do łykania, kwasy tłuszczowe itd.
  • Odpowiedz