Wpis z mikrobloga

Najgorsze w naszym kartonowym państwie jest to, że władza skupia się przede wszystkim na utrzymaniu władzy, a nie na długofalowych strategiach, wykraczających poza 4 letnią kadencję.
Jednym z niezliczonych problemów, ostatnio często poruszanych na wykopie jest kwestia ochrony zdrowia. Mamy niewydolny system, źle ułożony, wymagający dużej liczby lekarzy specjalistów, niejednokrotnie wymagający od pacjentów korzystania z prywatnej ochrony zdrowia.
Jednocześnie znajdujemy się w przededniu rewolucji AI w medycynie, która sprawi że lekarze będą bardziej wydajnie wykonywali swoją pracę, będzie potrzebna znacznie mniejsza ich ilość. Za 5-10 lat może to zmienić oblicze opieki zdrowotnej.
A w jakim kierunku idziemy jako kraj? Otwieramy mnóstwo kierunków lekarskich, podwajamy i potrajamy liczbę kształconych lekarzy, kształcenie każdego z nich jest bardzo drogie. Na dodatek mamy niski przyrost naturalny i brak rąk do pracy, więcej niepotrzebnych pracowników = brak potrzebnych. Za te 5-10 lat będziemy mieć nadmiar lekarzy w warunkach braku pracowników w innych branżach, zwlaszcza po kierunkach inżynierskich.

Czyli w skrócie - nie reformujemy ochrony zdrowia, zamiast tego wydajemy krocie na kształcenie kadr które nie będą potrzebne kosztem możliwości kształcenia kadr które będą niezbędne.

#medycyna #it #ai
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@yanbar: w mojej okolicy jest państwowy ośrodek zdrowia.
5km dalej jest prywatny ośrodek zdrowia który świadczy wiele usług na NFZ i wiesz co?
Najszybciej dostaniesz się do prywatnego ośrodka niż do państwowego to mnie bawi
  • Odpowiedz
@LeonardoDaWincyj: starzy chorzy ludzie zawsze będą.
Na całym świecie nie ma idealnej opieki zdrowotnej
Ale w takiej Austrii 3 lata temu jak przyjechałem, zameldowałem się to po miesiącu dostałem list że zapraszają mniema DARMOWE badania krwi itd.
Rozumiecie to? Obywatel obcego państwa zameldował się na terenie Austrii a oni z własnego budżetu chcą to zasponsorować
  • Odpowiedz
Za te 5-10 lat będziemy mieć nadmiar lekarzy w warunkach braku pracowników w innych branżach, zwlaszcza po kierunkach inżynierskich.

@yanbar: po pierwsze to my jesteśmy montownią Europy i nie potrzeba tutaj dużo ludzi po kierunkach inżynierskich. Po drugie (to jest w sumie konsekwencja punktu pierwszego) jak już potrzeba inżynierów to takich, którzy chcą j---ć za minimalną.

Już była nagonka w poprzedniej dekadzie na to by iść na polibudę - i
  • Odpowiedz
Mamy niewydolny system, źle ułożony, wymagający dużej liczby lekarzy specjalistów, niejednokrotnie wymagający od pacjentów korzystania z prywatnej ochrony zdrowia.

@yanbar: Powiedziano dosłownie w każdym kraju na świecie jaki istnieje.
  • Odpowiedz
@yanbar: jeśli chodzisz do pracy, to wiesz, że należy robić to za co jesteś rozliczany. Dla polityków rozliczenie jest co wybory i celem ich pracy jest rządzenie następną kadencję. Żeby rządzić trzeba mieć poparcie, więc robią wszystko żeby zdobyć poparcie.
Gdyby malowanie płotów na zielono zwiększało poparcie to uwierz mi, że nic innego w rządzie nie byłoby grane, tylko jaki odcień zielonego mają mieć wszystkie płoty w Polsce.
  • Odpowiedz
@yanbar:

władza skupia się przede wszystkim na utrzymaniu władzy, a nie na długofalowych strategiach, wykraczających poza 4 letnią kadencję.

Bo to jest robota jak każda inna. Większość ludzi też chodzi do roboty i dba o nią tyle, żeby nie zostać z niej zwolnionym a nie żeby fabryka smrodu hulała na 150% obrotów.

Czekam na dzień gdy wszyscy pojmą, że polityk to praca a nie powołanie.
  • Odpowiedz
@LeonardoDaWincyj: Mieszkam w Irlandii. Płacę za porady i badania lekarskie i laboratoryjne. Chciałem zrobić badanie które jest mniej popularne (ale NIE jakieś "z kosmosu" - Cystatin 3 (CST3). Nie mogę sobie iść do laboratorium i zlecić żadnego badania - bo laby są w szpitalach a próbki pobierają lekarze 1 kontaktu - a ten mi nie zrobi, bo nie robią (zlecają w największym szpitalu w 3 mieście co wielkości w Irlandii).
  • Odpowiedz
@LeonardoDaWincyj: To w praktyce jest bardziej skomplikowane - ale z pewnością poziom jakości standardowych usług medycznych jest gorszy (np. cukrzycę orzekają na podstawie badania Hba1c gdzie w Polsce brak wcześniejszych badań krzywej cukrowej jest nie do pomyślenia. Jak się ma niskie dochody (na poziomie bezrobotny, czy minimum) to zwykle uzyskuje się zwolnienie z opłat za wizyty i/lub leki które są refundowane lekarzom i aptekom przez państwo (ja akurat nie mam
  • Odpowiedz