Aktywne Wpisy

Megasuper +8
Zmiana na lepsze czy gorsze?
źródło: temp_file5455222203552683177
Pobierz
dsomgi00 +64
Jakiś sojak się zesrał, że chłop się źle ubrał na randke, a kobitka niby odstrzelona jak bóstwo xD. Typ ma normalną polóweczke, krótkie jeansowe spodenki to w co miał się o-----ć, w smoking żeby pod parasolkami z panienką wypić p--o i zjeść pizze?
#randkujzwykopem #modadamska #modameska
#randkujzwykopem #modadamska #modameska
źródło: Bez tytułu
Pobierz

Jednym z niezliczonych problemów, ostatnio często poruszanych na wykopie jest kwestia ochrony zdrowia. Mamy niewydolny system, źle ułożony, wymagający dużej liczby lekarzy specjalistów, niejednokrotnie wymagający od pacjentów korzystania z prywatnej ochrony zdrowia.
Jednocześnie znajdujemy się w przededniu rewolucji AI w medycynie, która sprawi że lekarze będą bardziej wydajnie wykonywali swoją pracę, będzie potrzebna znacznie mniejsza ich ilość. Za 5-10 lat może to zmienić oblicze opieki zdrowotnej.
A w jakim kierunku idziemy jako kraj? Otwieramy mnóstwo kierunków lekarskich, podwajamy i potrajamy liczbę kształconych lekarzy, kształcenie każdego z nich jest bardzo drogie. Na dodatek mamy niski przyrost naturalny i brak rąk do pracy, więcej niepotrzebnych pracowników = brak potrzebnych. Za te 5-10 lat będziemy mieć nadmiar lekarzy w warunkach braku pracowników w innych branżach, zwlaszcza po kierunkach inżynierskich.
Czyli w skrócie - nie reformujemy ochrony zdrowia, zamiast tego wydajemy krocie na kształcenie kadr które nie będą potrzebne kosztem możliwości kształcenia kadr które będą niezbędne.
#medycyna #it #ai
5km dalej jest prywatny ośrodek zdrowia który świadczy wiele usług na NFZ i wiesz co?
Najszybciej dostaniesz się do prywatnego ośrodka niż do państwowego to mnie bawi
Na całym świecie nie ma idealnej opieki zdrowotnej
Ale w takiej Austrii 3 lata temu jak przyjechałem, zameldowałem się to po miesiącu dostałem list że zapraszają mniema DARMOWE badania krwi itd.
Rozumiecie to? Obywatel obcego państwa zameldował się na terenie Austrii a oni z własnego budżetu chcą to zasponsorować
@yanbar: po pierwsze to my jesteśmy montownią Europy i nie potrzeba tutaj dużo ludzi po kierunkach inżynierskich. Po drugie (to jest w sumie konsekwencja punktu pierwszego) jak już potrzeba inżynierów to takich, którzy chcą j---ć za minimalną.
Już była nagonka w poprzedniej dekadzie na to by iść na polibudę - i
@yanbar: Mamy mało specjalistów i mało lekarzy ogółem. Szczególnie mamy mało geriatrów.
Liczba lekarzy nie mówi wszystkiego, struktura i mechanizmy pracy więcej.
źródło: lekarze_w_europie-932x1024
Pobierz@yanbar: Powiedziano dosłownie w każdym kraju na świecie jaki istnieje.
Gdyby malowanie płotów na zielono zwiększało poparcie to uwierz mi, że nic innego w rządzie nie byłoby grane, tylko jaki odcień zielonego mają mieć wszystkie płoty w Polsce.
Bo to jest robota jak każda inna. Większość ludzi też chodzi do roboty i dba o nią tyle, żeby nie zostać z niej zwolnionym a nie żeby fabryka smrodu hulała na 150% obrotów.
Czekam na dzień gdy wszyscy pojmą, że polityk to praca a nie powołanie.
źródło: f396fb87466bc3298bf529cfbdbdf200adf9ce311ce66c1b5710644c05e6a175-2802057188
Pobierz