Wpis z mikrobloga

Z jakiej paki, ja, najemca, mam płacić pośrednikowi haracz? xD Przecież to właściciel nie chce się z klientelą użerać i to niech on buli, chyba że mieszkanie należy do agencji, ale wtedy to już ich do reszty pogrzało, bo nie dość, że zgarniają czynsz co miesiąc, to jeszcze tę prowizję.
#mieszkanie #wynajem #nieruchomosci
Dzejbok - Z jakiej paki, ja, najemca, mam płacić pośrednikowi haracz? xD Przecież to ...

źródło: 1000018745

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dzejbok: Omijam oferty biur nieruchomości szerokim łukiem. Kiedyś umówiłem się na oglądanie mieszkania, tuż przed terminem zadzwonił pan pośrednik aby upewnić się czy napewno wiem że prowizja dla agencji to 1,5 miesięcznego odstępnego xD to była dla mnie abstrakcja że mam zapłacić prawie 3000zł komuś za to że oprowadzi mnie po mieszkaniu.

Wizytę oczywiście odwołałem, szkoda mi czasu było. Przecież po roku wynajmujący może mi podnieść czynsz do oporowej stawki,
  • Odpowiedz
@Dzejbok: Niestety taka praktyka jest na rynku, z reguły standardem jest czynsz jednomiesięczny od 2 stron. Bardzo dużo osób decyduje się na obsługę z biur nieruchomości, myślą że to zabezpieczy ich przed lukami w Polskim prawie dotyczącego najmu i częściowo mają rację. Polskie prawo też po części jest winne dzisiejszej sytuacji na rynku najmu, jeżeli najemca musi na raz wyskoczyć z prowizji dla biura kaucji i miesiąca opłat do przodu,
  • Odpowiedz