Wpis z mikrobloga

#laptopy #macbook #linux #programowanie

Siema, szukam laptopa w którym coś tam w podróży sobie podłubie przy programowaniu. Oprócz tego to typowe normalne korzystanie. Sam w domu mam kompa za 8k więc na nim robię cięższe rzeczy z roboty + na nim gram. Często jeżdzę pociągami + weekendy nie w domu no i mój obecny laptop trzyma 30minut bez ładowania co jest męczarnią czasami.

No i zastanawiam się czy kupić po prostu poleasingowego jakiegoś lenovo, postawić na nim Minta, wydać 2k i z głowy(jak obecnie x lat temu)
czy
macbooka m2 jakiegos za 4k.

Ogólnie z hajsem bez różnicy większej(ale wiadomo zawsze mniej lepiej wydac :)), po prostu nie wiem czy taki macbook to dobry pomysł ze względu, że nie będzie moim codziennym miejscem pracy. Nie wiem też czy nie będzie problemu jeżeli chodzi o korzystanie z różnych systemów ciągle i denerowawanie się, że coś inaczej działa. Nigdy nic z applem nie miałem doczynienia.

Czy warto dopłacic do maca?

Jedynie co tak mocno mi przemawia za maciem, że chce kupić raczej sprzęt na lata.

jaki laptopek głównie do zabierania go z domu + net/yt + programowanie małych projeków

• macbok 50.7% (35)
  • thinkpad 49.3% (34)

Oddanych głosów: 69

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Osayomato: Jak chcesz mało wydać to kup baterię do swojego laptopa. Do poleasingowego też będziesz musiał bo tam już na pewno będzie mocno zużyta.
  • Odpowiedz
@Osayomato: Mi w pracy dali jakiś czas temu Maca M3 i do kodzenia wymiata. Dosyć lekki, bateria starcza na długo, wydajność na ARM jest świetna, wentylatora prawie nigdy nie słychać, no i masz ludzkiego shella, a nie jakiś PowerChłam od MS. Generalnie hejtuje Appla za politykę firmy, ale sprzęt robią dobry ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Osayomato: macOS to fajna zabawka, ale jak potrzebujesz czegoś mocniejszego z opcjami znanymi z Linux to się zawiedziesz. Np. tam nawet nie ustawisz sobie, że jak zamkniesz klapę laptopa aby Ci się komputer od razu nie usypiał. A może byś chciał aby pobrał film do końca lub później się do niego połączyć zdalnie? Dużo co bardziej skomplikowanego softu inżynierskiego (zwłaszcza typowo serwerowego) niestety nie działa na macOS i wtedy trzeba
  • Odpowiedz
@Osayomato: korzystam z t480 za kilka stówek i od dawna nie odpalałem stacjonarnej maszyny. Troszkę go zmodowałem i działa jak marzenie, ok 6 godzin na starej baterii, na podróż się sprawdza bo można mieć w plecaku zapasową na hotswapa, a i starzeje się szlachetniej niż mac - wrzucasz do plecaka i zapominasz. Mac jednak jest ładny i szkoda.

Także od siebie mówię że stary ThinkPad zupełnie działa i robi co
  • Odpowiedz
@Kali_Garri: t450 here. i5 4gen, 12gb ram i laptop jak marzenie, kosztował 300 zł, dualboot win i mint, 6 godzin na baterii przy minimalnej jasnosci i oszczedzaniu energii a baterie też już wyżyłowane troche, nie szkoda go wrzucić w torbe ze srubokrętami, tylko matryca słaba i słabe kąty patrzenia ale do roboty jak znalazł
  • Odpowiedz