Wpis z mikrobloga

Zdarzyła mi się dziś bardzo dziwna sytuacja. Mianowicie siedząc w pracy otrzymałem powiadomienie z banku o transakcji blik do potwierdzenia. Była to transakcja na kwotę ok 500 złotych, a jako odbiorca wskazane zostało gospodarstwo rybne na Warmii. Opłata dotyczyła zezwolenia na połów ryb na ich stawach. Transakcje oczywiście odrzuciłem. Zastanawia mnie tylko jak to możliwe, ponieważ nie generowałem i nie podawałem nikomu kodu, a więc była to „transakcja jednym kliknięciem”. Problem w tym, że nigdy w tym miejscu nie byłem, ani nigdy nic nie kupowałem na ich stronie, a żeby była taka możliwość, to najpierw muszę coś u nich kupić przy pomocy blika i następnie zapisać to miejsce, aby móc potem dokonywać zapłaty bez użycia kodu blik. Czy znajdujecie jakiekolwiek wytłumaczenie dla tej sytuacji? #blik
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 0
@xiv7: nie rozumiem? Gdybym chciał łowić za darmo, to chyba nie próbowałbym płatności z własnego konta tylko czyjegoś?
  • Odpowiedz
@rpmp: W jakiejś przeglądarce przy akceptacji transakcji BLIK zapisałeś urządzenie, stąd brak konieczności podawania kodu. Zapisane urządzenia znajdziesz w ustawieniach BLIK w appce swojego banku.
  • Odpowiedz