Mam dylemat tego typu, że widzę że w promocji jest znowu Lidlomix i zastanawiam się nad kupnem. Generalnie umiem gotować i lubię, do zakupu skłania mnie opcja wyrabiania ciasta oraz krojenia i siekania, zawsze to trochę ułatwi robotę.
Jednak mam już trochę sprzętów i nie wiem czy to nie będzie overkill: piekarnik z funkcją mikrofali, płyta gazowa, instant pot pro (używam często głównie do sous vide oraz gotowania pod ciśnieniem), blender z ubijaczką i siekaczką do warzyw (trochę mało wygodne ale jest) oraz jakiś gownorobot planetarny chiński co kiedyś dostaliśmy, co słabo zbiera ciasto z misy.
@Najwiekszy_Paljak: w całym gotowaniu itd najgorsze jest wyrabianie ciasta a do tego thermomixy lidlomixy itd są średnie. A czyszczenie potem tych nożyków z gęstego ciasta to jest droga przez mękę.
@Najwiekszy_Paljak: jak duzo wyrabiasz ciasta, to kup sobie kitchen aida, bo lepszego robota do ciasta nie ma. Do krojenia i siekania masz nóż, mozesz kupic jakas ręczną krajalnice, ewentualnie jakis mały blender wystarczy. Thermomix jest dla ludzi, ktorzy albo kompletnie nie mają czasu na gotowanie bo np maja dzieci, albo nie lubia tego robic, albo pracuja w profesjonalnej kuchni i robia tam npsosy czy prep. W domowej kuchni sie moze
@Najwiekszy_Paljak: kupiliśmy z różową na mega promocji w DE jakiś starszy model produkowany tylko na DE. Ogólnie na początku był mega szał i robiliśmy tam dwa/trzy razy w tygodniu. Tylko jesteśmy przyzwyczajeni do gotowania na dwa/trzy dni więc się nam do końca nie sprawdza, ale robiliśmy tam głownie zupy, potrawy jednogarnkowe typu gulasz bądź klopsiki. Fajny gadżet, ale nie jest niezbędny.
Mam dylemat tego typu, że widzę że w promocji jest znowu Lidlomix i zastanawiam się nad kupnem. Generalnie umiem gotować i lubię, do zakupu skłania mnie opcja wyrabiania ciasta oraz krojenia i siekania, zawsze to trochę ułatwi robotę.
Jednak mam już trochę sprzętów i nie wiem czy to nie będzie overkill: piekarnik z funkcją mikrofali, płyta gazowa, instant pot pro (używam często głównie do sous vide oraz gotowania pod ciśnieniem), blender z ubijaczką i siekaczką do warzyw (trochę mało wygodne ale jest) oraz jakiś gownorobot planetarny chiński co kiedyś dostaliśmy, co słabo zbiera ciasto z misy.
Jest sens to kupować?
Tylko planetarny, porządny i mocny