Wpis z mikrobloga

@roster: To normalny wynik po dacie produkcji jak widzisz bateria ma ponad rok - parametr w normie. Pamiętaj że to przybliżona wartość wyliczana przez kontroler, zmienia się. Nie da się zatrzymać degradacji ogniwa, to naturalny proces. Używaj telefonu nie przejmując się baterią, jakoś w przypadku Androida nie zobaczysz setek wpisów dotyczących kondycji baterii - bo nikt się tym nie przejmuje.

Jedyne co można robić i ma sens to nie rozładowywać baterii
  • Odpowiedz
@lukopek @janeknocny: dokładnie, jak ładujesz 20-80 to po prostu oszukujesz bms'a ale chemia i tak się degraduje więc nie warto zwracać uwagi na te procenty i normalnie ładować do 100% a gdy odczujemy spadek czasu działania smartfona po prostu wymienić baterie, ciekawostką też jest że apple programuje nową baterie na około 105% kondycji dlatego te 100% w ustawieniach utrzymuje się najdłużej
  • Odpowiedz
@roster owszem degraduje się ale dużo wolniej. Gdy bateria jest ładowana powyżej 80–90%, rośnie napięcie ogniwa (powyżej 4,1 V), co prowadzi do przyspieszonego utleniania elektrolitu, tworzenia się osadów i zanieczyszczeń w ogniwach, większego nagrzewania się baterii.

Krótko mówiąc to wysokie napięcie i temperatura skracają żywotność baterii.
  • Odpowiedz
  • 0
@sandriel: wcześniej ładowałem bezprzewodowo ale zareklamowałem ładowarkę bo przerywała ładowanie zegarka i zamiast wymiany sprzętu , to oddali kasę i nowej nie kupiłem, więc ładuję tylko przewodowo.
  • Odpowiedz
  • 0
@pekak: tak, ponieważ do ok 220 cykli było 100% pojemności i gdzie tutaj deklarowane 1000 cykli ładowania do 80% pojemności baterii? Aaaa tak, dopisek: w idealnych warunkach*
  • Odpowiedz
@roster: mam 93% przy 385 cyklach, ładowane praktycznie cały czas na MagSafe.
Nie ma się co spinać, zanim bateria spadnie do 80% pewnie zdążysz już sprzedać telefon.
  • Odpowiedz