Wpis z mikrobloga

🚨 PrΓ³bowaΕ‚eΕ› vibe codingu i skoΕ„czyΕ‚o siΔ™ spaghetti w kodzie i popsutΔ… apkΔ…?
Spokojnie, nie jesteΕ› sam.

Spisałem 10 sprawdzonych zasad, jak vibe codować tak, żeby AI nie rozwaliło Ci projektu (nawet jak zaczyna halucynować).

πŸ‘‰ https://tomaszs2.medium.com/10-proven-tips-to-master-vibe-coding-without-wrecking-your-app-497bfa53e3ff
#programowanie #ai #vibecoding #technologia #tworzenieaplikacji
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

TLDR
1. Używaj Gita, aby nie stracić swoich zmian
2. StwΓ³rz pΔ™tlΔ™ informacji zwrotnej z samym sobΔ… i SI
3. Wyrzucaj halucynacje do kosza
4. Oddzielaj warstwy
5. CzΔ™sto waliduj i testuj
  • Odpowiedz
  • 0
@makrofag74: Fajnie, ΕΌe to podsumowaΕ‚eΕ› – ale peΕ‚ny tekst ma kilka kluczowych smaczkΓ³w, ktΓ³re robiΔ… rΓ³ΕΌnicΔ™. Warto zerknΔ…Δ‡! 😊
  • Odpowiedz
@tomaszs: CΓ³ΕΌ...cel szczytny, ale jako profesjonalista myΕ›lisz zupeΕ‚nie inaczej niΕΌ poczΔ…tkujΔ…cy vibe coder. Nie wiesz nic o problemach, z jakimi poczΔ…tkujΔ…cy siΔ™ boryka (sporo mi zeszΕ‚o, zanim zrozumiaΕ‚em co robiΔ™ ΕΊle i dlaczego wywala mi bΕ‚Δ…d w kodzie przy zwykΕ‚ym KOPIUJ-WKLEJ kodu w python z okna czatu do notatnika. Nie kaΕΌdy od razu uΕΌywa VS, Cursor czy Widsurf). To nie sΔ… w ogΓ³le porady dla poczΔ…tkujΔ…cych vibe coderΓ³w tylko dla
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@makrofag74 DziΔ™ki za komentarz – rozumiem TwojΔ… perspektywΔ™. Ale myΕ›lΔ™, ΕΌe czΔ™Ε›Δ‡ problemΓ³w, ktΓ³re opisujesz, to raczej podstawy korzystania z edytora czy interpretatora, nie vibe codingu jako takiego. W sieci jest sporo materiaΕ‚Γ³w na temat np. kopiowania kodu z czatu czy bΕ‚Δ™dΓ³w w Pythonie przy formatowaniu – i warto po nie siΔ™gaΔ‡. JeΕ›li czegoΕ› nie rozumiesz lub masz problem, Ε›miaΕ‚o pytaj – zamiast zakΕ‚adaΔ‡ z gΓ³ry, ΕΌe ktoΕ› czegoΕ› β€žnie wie”.
  • Odpowiedz
@tomaszs: No ja z bólem odkrywałem krok po kroku, co robię źle. Jakoś nie natknąłem się jeszcze na jakiś dobry poradnik dla zupełnie zielonych (zresztą jakoś nawet nie szukałem, sam eksperymentowałem). Teraz już wiem o wiele więcej niż na początku i sam bym mógł sporo porad napisać :) A zniechęcić się łatwo. AI samo za nas wszystkiego nie zrobi, często halucynuje, psuje już dobrze napisany kod. Nie przestrzega czasem nawet
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@makrofag74 no to super ze sie nie poddajesz. poczΔ…tki bywajΔ… trudne, ten koreaΕ„ski mnie rozwaliΕ‚ 😊. MoΕΌe kiedyΕ› napisze porady dla zupeΕ‚nie poczΔ…tkujΔ…cych
  • Odpowiedz
@tomaszs: Żeby to dobrze zrobić, musiałbyś współpracować z kimś zupełnie zielonym, dać mu zadanie do napisania, trochę podpowiedzieć na początek jak zacząć, obserwować co robi, z czym ma problemy i dopiero wtedy napisać poradnik. Tak to widzę. Samemu będąc profesjonalistą, ciężko ci będzie ogarnąć problemy początkujących. Poza tym umieszczanie porad za paywallem jest bez sensu, bo jak zielonka ma to przeczytać nie umiejąc go ominąć.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@makrofag74 PomysΕ‚ z obserwacjΔ… totalnego Ε›wieΕΌaka – bardzo trafny. Mam ponad 16 tys. czytelnikΓ³w i prowadzΔ™ szkolenia dla firm, wiΔ™c dostΔ™p do moich materiaΕ‚Γ³w zazwyczaj nie jest barierΔ…. A jeΕ›li ktoΕ› dopiero zaczyna i potrzebuje indywidualnego wsparcia, prowadzΔ™ teΕΌ mentoring: https://tomasz-smykowski.com/mentoring. DziΔ™ki za konkretne spostrzeΕΌenia – fajnie, ΕΌe zaleΕΌy Ci, by takie rzeczy byΕ‚y jeszcze lepsze.
  • Odpowiedz
@tomaszs: Vibe coderzy nie szukają raczej mentoringu (zwłaszcza płatnego). O ile w ogóle coś szukają, to szukają raczej PROSTYCH i DARMOWYCH porad. Sama idea Vibe codingu jest chyba taka, żeby samemu coś sobie napisać (i za to nie płacić). Sam dla siebie "piszę" skrypty, wtyczki do przeglądarek, małe programy ułatwiające mi pracę (oszczędzające czas) na komputerze i obsługę przeglądarki. Teraz dzięki AI mogę robić to o wiele szybciej, sprawniej oraz
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@makrofag74 Akurat vibe coderzy ktΓ³rzy zajmujΔ… siΔ™ profesjonalnie tym szukajΔ…. Ale to caΕ‚kowicie naturalne, ΕΌe jak sie robi to hobbistycznie to szuka siΔ™ informacji za darmo
  • Odpowiedz
@tomaszs: Nie ma czegoś takiego jak profesjonalny vibe coder. Profesjonalny VB to po prostu zwykły programista, który chce przyspieszyć swoją pracę za pomocą AI.
  • Odpowiedz