Wpis z mikrobloga

Pytanie czysto egzaminacyjne, wiele ludzi ma z nim problem. Jaka obowiązuje prędkość podczas holowania (rzadko kto holuje ale dodam) w takiej sytuacji jak na tym zdjęciu? Znak obszar zabudowany i ograniczenie prędkości do 70 km/h, wiele ludzi się tu gubi.

Jestem ciekawy jak mirki poradzą sobie z tym pytaniem. Strzelam że większość nie wie jaka obowiązuje dla nich prędkość, a i żeby było jasne - ograniczenie prędkości NAD znakiem obszar zabudowany obowiązuje tylko do skrzyżowania lub do odwołania. OGRANICZENIE prędkości WYŁĄCZNIE POD znakiem D-42 obszar zabudowany, E-17 miejscowość, D-52 strefa ruchu lub D-40 strefa zamieszkania obowiązuje w całej strefie/obszarze.
ErogowyDrogowy - Pytanie czysto egzaminacyjne, wiele ludzi ma z nim problem. Jaka obo...

źródło: 70terenzabudowanyHolowanie

Pobierz

Z jaką prędkością możesz holować pojazd w terenie zabudowanym za tym znakiem?

• 30 km/h 34.1% (1305)
  • 50 km/h 44.9% (1720)
  • 60 km/h 3.5% (133)
  • 70 km/h 17.6% (674)

Oddanych głosów: 3832

• 70
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@prezeees: No tak, ale je dałem tak dla przypomnienia.

@JestemKrzysio Masz rację, i te pytanie wiele osób zaznacza źle, a nawet bardzo źle. Przeholuj w mieście za siedemdziesiątką 70 km/h to zobaczysz, (a tak zaznaczyła prawie 1/4 głosów w tej ankiecie). Możesz za tą "przepisową prędkość" dostać 1000 złotych mandatu (2000 w recydywie) i 11 punktów karnych, bo obowiązuje tylko 30 km/h.

Może rzadko robi się ten manewr, ale
  • Odpowiedz
@ErogowyDrogowy: Ja zaznaczyłem 50 nie dlatego że myślałem że jest podwyższenie tylko dlatego że nie wiedziałem że normalnie jest 30 xD
Możesz wołać do takich wpisów? Ciekawe to i czegoś się nauczę

Całe życie się czegoś uczę - byle tanio :D
  • Odpowiedz
Oczywiście zaznaczyłem źle. W praktyce jak miałbym kogoś holować to bym szybko sprawdził w komórce. To jedna z tych informacji, które nie są aż tak przydatne aż do momentu jak nagle są. Dlatego cieszę się że żyjemy w czasach gdzie cała wiedza ludzkości włącznie z PRD jest w kieszeni :)
  • Odpowiedz
Wiele osób myślało skoro 50 jest ogólne w terenie zabudowanym, a 30 podczas holowania, to że oni mają zawsze o 20 niższy limit w miastach niż reszta, to jak będzie 70 to analogicznie będzie można holować 50.

@ErogowyDrogowy: Dolary przeciw orzechom, że nikt tak nie myślał. Raczej mało kto wie jaki jest limit prędkości przy holowaniu.
  • Odpowiedz
@Thorus88: łooo paaanie:), aż mi się przypomniało.
Kiedyś jechałem firmowym busem do Włoch i tuż przed austriacką granicą auto zdechło na amen. Kontakt z firmą, decyzja że wysyłają lawetę z Polski. Przyjechała, gość zmierzył wysokość i oznajmił, że za dużo, powyżej 4 metrów. Ale może wziąć na hol. No i wziął, jechałem na sztywnym holu 600 km, zimą, bez ogrzewania, bez prądu, z walącymi po oczach migającymi kogutami (w dzień
  • Odpowiedz
@Thorus88: Kwestia wprawy i współpracy kierowców obu pojazdów. Lina zawsze musi być naprężona, a dbanie o to leży po stronie kierowcy auta holowanego, powinien on hamować pierwszy, wszystkie manewry muszą odbywać się płynnie. Z racji profilu działalności gospodarczej holuję auta bardzo często i używam tej samej liny od wielu lat, jednakże nigdy nie pozwalam klientom uczestniczyć w holowaniu, bo potrafi to być przepisem na katastrofę.
  • Odpowiedz
Kwestia wprawy i współpracy kierowców obu pojazdów. Lina zawsze musi być naprężona, a dbanie o to leży po stronie kierowcy auta holowanego, powinien on hamować pierwszy, wszystkie manewry muszą odbywać się płynnie. Z racji profilu działalności gospodarczej holuję auta bardzo często i używam tej samej liny od wielu lat, jednakże nigdy nie pozwalam klientom uczestniczyć w holowaniu, bo potrafi to być przepisem na katastrofę.

@Dezerter90: To jest trudny manewr. I
ErogowyDrogowy - >Kwestia wprawy i współpracy kierowców obu pojazdów. Lina zawsze mus...
  • Odpowiedz
O i to je dobre pytanie. Na 16 lat jazdy tylko dwa razy holowałem samochód i nigdy mi się informacja o ograniczeniu prędkości nie przydała, bo holowaliśmy się poniżej nawet najbardziej restrykcyjnego ograniczenia. No może 30 km/h było.
  • Odpowiedz
@ErogowyDrogowy: Sukces!!

Co trzeci kierowca wie jaka jest dopuszczalna prędkość holowania w obszarze zabudowanym (albo fartownie zgadł) .
Pozostałe 2/3 przepisów nie znają albo mają je głęboko, co niestety widać na drogach.

Jak hamulce są niesprawne to można hamować jeszcze dźwignią, ale to wymaga umiejętności by nie naderwać liny, dodatkowo te manewry muszą być
  • Odpowiedz