Wpis z mikrobloga

3 słowa o rekonstrukcji rzadu bo widzę ze tu ekscytacje kolejne....

Kiedy do was dotrze, ze w tej przedziwnej koalicji obowiązuje zasada all-in. No nie da sie trzymać władzy bez wszystkich członków. A co to znaczy w praktyce:

1. Tusk jest tak samo zależny od holowni, jak holownia od Tuska.
2. Lewica z PSL beda jak brat z siostrą - moze sie bija, ale z rodziny nie wyjdą.

To juz naprawdę nie pamiętacie jak Ziobro kręcił kaczorem w poprzednim Sejmie? A co mial kaczor powiedzieć, nie sie nie da?... no to nie... to rozpiska wyborów. Władza cementuje lepiej niż najbardziej spójne poglądy.

Pelczynska wyleci z rzadu? No to holownia moze powiedzieć ze ja wychodzę z koalicji i co?.... no i co dalej?... czy tusk możne sobie na to pozwolić? Nie... podział stoalkow w koalicji i kto kim kreci - jest w pełni dobrowolny, a jesli tusk kreci obiemy przystawkami bez których jest nikim - no to powiem dobry polityk z niego, a z przystawek strasznie miękkie dupcie....

#nieruchomosci #polityka
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@mickpl to jest powtórka z samorządowych- odcięcie sie przystawek od Tuska, bo to juz 2. Wybory ktore pokazały ze nie moga byc nawet pewne wejścia do Sejmu.... jesli teraz dadzą zie rozstawić po kątach to same sobie wykopią grób
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@GomiGomi nie pomijam, piszę o tym przy okazji kaczor i jego drugiej kadencji ktora miała pod znakiem wyszarpywania posłów.

Czy tutaj tez mozna wyszarpac? No mozna, ale za dużo brakuje żeby to byc mógł plan nr 1. Za duże ryzyko. Pisowi brakowało pojedycznych posłów, tutaj żeby postawić w szachu przystawkę trzeba min 20 posłów- skąd ich wziac?...
  • Odpowiedz
@del855: Też uważam, że to jest niewykonalne. Jedynie jakiś model hybrydowy na zasadzie całkowitego wchłonięcia PL2050 i liczenia, że łatwiej będzie połączyć interesy 3 bytów niż 4. Natomiast to są nadal opowieści z mchu i paproci, bo PSL i Lewica mają tak rozbieżne interesy, że nie widzę zupełnie pola do manewru. PSL się nie da wchłonąć, w przypadku Lewicy hipotetycznie pojedynczy parlamentarzyści.

Jestem centrystą i nie miałem nigdy swojej repreprezentacji
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@GomiGomi wiec daj znak sygnał swojej partii ze oczekujesz ruszenie z kopyta z reformami a nie okopania sie na zasadzie "no nic nie możemy, znowu nas pis oszukal".... wszystkim to wyjdzie na dobre, bo żeby przelicytować rząd robiąc dobra robotę- pis musiałby zaproponować jeszcze lepsza.... win-win.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@GomiGomi nikt nie odbiera... a byłeś u swojego posła z wizytą? Czy jaśnie książę nie przyjmuje bo tak jest zarobiony ratowaniem Polski?
  • Odpowiedz
@del855: moim zdaniem to paradoksalnie nic się nie stanie. Żadnych przyspieszonych wyborów nie będzie tusk z koalicjantami nadal będą "rządzić" czyli pierdzieć w stołki aż do 2027 gdzie oddadzą władzę pisowi i tyle. Hołownia się ulotni z polityki psl psim swędem ponownie dostanie się do sejmu mając 5,01%, ludzie z pl2050 rozejdą się po wszystkich partiach w sejmie, a Lewica wystartuje z Razem osiągając z 9-10%. Najwięcej straci platforma i
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@zeszyt-w-kratke generalnie zgoda, ale poza główna teza - przystawki albo i siebie powalczą, ko z resztą też, albo wszyscy pakują walichy za 2.5 roku. Dziś jeszcze maja wybór. Wg mnie jednak powalczą.
  • Odpowiedz
generalnie zgoda, ale poza główna teza - przystawki albo i siebie powalczą, ko z resztą też, albo wszyscy pakują walichy za 2.5 roku. Dziś jeszcze maja wybór. Wg mnie jednak powalczą.

@del855: jak walka ma się sprowadzić do krzyków w mediach o demokracji, złym pisie i złodziejach to nie walka tylko obecny stan. Jeśli chcą na pewniaku wygrać wybory to muszą dać ludziom coś wielkiego tak jak pis w 2015
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@zeszyt-w-kratke napisalem w inny wpisie jak: maja zlecić opracowanie szeregu ustaw u big4 a potem to wprowadzić w zycie - muszą sie spieszyć, tak żeby pozytywne skutki reform zaistniały przed wyborami...
  • Odpowiedz
Nie wiem co by musiało to być, ale coś co poprawi życie bezpośrednio tu i teraz ludzi i sprawi że będą mieli te kilka zł w budżecie więcej

@zeszyt-w-kratke: Podnieść minimalną do 7000 zł, kwotę wolną do 120000 zł, drugi próg do 500000 zł i wprowadzić 4-dniowy tydzień pracy. Alternatywnie może też być UBI - tak z 2500 zł na osobę.
  • Odpowiedz