Wpis z mikrobloga

@Royal_Pheasant: Każdy Polak posiadający prawa wyborcze może i powinien głosować. Możesz w końcu zdecydować o wyborze takiego Prezydenta/rządu który skłoni Cię do powrotu do ojczyzny bo będzie dobrze zarządzana. Wiadomo, że to fikcja literacka, ale tak jest.
  • Odpowiedz
  • 6
@Royal_Pheasant wg konstytucji każdy Polak po skończeniu 18 kat ma prawo głosować. Temat wyczerpany.
Zabierz obywatelstwo ludziom żyjącym za granicą.
Albo pójdźmy w drugą stronę - zacznijmy definiować Obywateli A i obywateli B. W zależności od piwnych okoliczności będą mieć różne prawa. Tylko że ja tą ścieżką nie chcę iść, więc zostanę przy konstytucyjnym prawem do głosowania dla wszystkich.
  • Odpowiedz
Głosują Polacy, jeśli się nim czujesz i identyfikujesz z Polską i jej flagą, godłem oraz hymnem, historią i walką o niepodległość to idź głosuj.

Polak, Polonia, Polska piszemy z wielkiej litery.
  • Odpowiedz
@Royal_Pheasant mieszkam za granicą ale jedyny paszport jaki mam jest Polski. Kiedy podróżuję mając paszport kraju UE, który ma dobrą opinię i stosunki narodowe to mogę wjechać bez wizy do większości sensownych krajów świata, moje prawo jazdy jest uznawane. Kiedy negocjuję nową robotę to mój kraj pochodzenia wpływa na to jak jestem postrzegany i jaką dostanę stawkę. Do tego mam zamiar wrócić i mam zamiar wychować dzieci na Polaków, oraz dziedziczę
  • Odpowiedz
@Royal_Pheasant: Za - jesteśmy w UE, która i tak będzie kiedyś jednym, sfederalizowanym krajem (i oby stało się to jak najszybciej). Zatem obywatele poszczególnych federalnych powinni mieć wpływ na to co się w nich dzieje obojętnie czy w nich mieszkają, czy nie. Oczywiście dotyczy to tylko obszaru UE, ewentualnie krajów silnie z nią związanych, stowarzyszonych czyli kraje EFTA i Wlk Brytania.
Reszta? Do widzenia. Opuścili klub, więc niech się nie
  • Odpowiedz
@Royal_Pheasant: jeśli planujesz wrócić, to pewnie chciałbyś wrócić do kraju który będzie rządzony przez ludzi których wybrałeś i stąd chęć do głosowania. Jeśli ktoś nie zamierza wracać to niech nie głosuje
  • Odpowiedz