Wpis z mikrobloga

@Czoso: Powiedz to ludziom którzy załadowali się w indeks w 2000 roku ;) Warren Buffet twierdził że trzeba ładować do jednego koszyka i go pilnować czy coś takiego. Ja jestem zdania że p-------ł tu głupoty xD Chociaż w sumie przy jego perspektywie czasowej może nie do końca
  • Odpowiedz
@Czoso: Wiesz ile polskie kurniki kosztowały w 2000 roku? Za 50 - 60 k to mogłeś kupić kawalerkę w mieście wojewódzkim, dodaj sobie do tego odstępne z najmu przez 25 lat i robi się jeszcze bardziej ciekawie, ale to już się niestety nie wróci, z resztą to żaden zysk w porównaniu do dajmy na to btc, tylko to że mieszkania podrożeją po wejściu do unii i wraz z rozwojem gospodarki
  • Odpowiedz
@holo94: Właśnie wszystko zależy od kiedy mierzymy i taki miał być sens tej wypowiedzi. No i w przypadku nieruchów dodatkowo dochodzi kwestia umiejętności znalezienia okazji, o co kiedyś było nieporównywalnie łatwiej niż teraz. Do tego, mieszkania to jest jeden z podtypów tego aktywa, w przypadku gruntów rolnych czy pod zabudowę wzrosty były znacznie większe https://www.tygodnik-rolniczy.pl/pieniadze/o-ile-wzrosly-ceny-ziemi-rolnej-przez-ostatnie-25-lat-raport-2388641 ale tu dochodzi więcej zmiennych i definitywnie nie jest to no brainer. Ja sam uważam,
  • Odpowiedz
@Dusk_Forest77: Też nie mam nic do inwestowania w nieruchy. Całkiem możliwe że pobiły stopy szerokiego rynku od 2000 roku i to o wiele procent. W każdym razie dla mnie dużo wygodniejsze są ETFy na szeroki rynek ale w sumie też z wielu innych powodów.
Oba aktywa dały bardzo dobre stopy zwrotów na przestrzeni lat
  • Odpowiedz
@Czoso: Ty jesteś dokładnie tym ziomkiem z którego sam drwisz - za każdym jednym razem jak indeks idzie up to postujesz takie coś, że jakaś urojona grupa się cieszy z Twojej porażki a to rośnie ROŚNIE I TYLKO ROSNĄĆ BĘDZIE ZAWSZE FOREVER!!!!
Dietetyq - @Czoso: Ty jesteś dokładnie tym ziomkiem z którego sam drwisz - za każdym ...

źródło: 4v6r6s

Pobierz
  • Odpowiedz