Wpis z mikrobloga

W przedziwny sposób wróciłem w posiadanie swojego drugiego PC z 2003 roku (dziwna i długa historia). I w sumie to chciałbym go rozbudować na ile pozwala mi płyta główna (ASUS P4P800). Obecna konfiguracja:
- Celeron 2,6Mhz
- 1Gb RAM
- zasilacz 300W
- dysk po ATA 80Gb,
- stacja dysków 3,5' ( ͡º ͜ʖ͡º),
- Radeon 9200 SE (już wtedy to była raczej kpina).

Planuję:
- wymienić zasilacz na 500 - 550W,
- Pentium 4 na Socet 478 (Nothwood/Prescott?) - który lepszy do "hehe gierek" pod #windowsxp?
- 3 Gb RAM (PC3200),
- podłączyć panel USB/SD/CF na przód,
- cokolwiek lepszego niż Radek 9200 SE,
- wymienić baterię CMOS (o dziwo nie wylała).

Jaki zasilacz w tym wypadku polecacie? Wystarczy no name, czy lista "zasilaczy z czarnej listy" jest dalej aktualna i najlepiej włożyć tam coś dobrego? Obecny ma wentylator skierowany na zewnątrz, ale te z Allegro wyglądają jakby wywiewały powietrze do środka. XD Na co zwrócić uwagę?
Czytałem, że Prescott był rozczarowaniem i żre sporo prądu. Czy Northwood nie będzie lepszy? Jakie chłodzenie do niego? Czy będzie pasowało intelowskie, jakie mam teraz na Celeronie (FHP-2157)?
Jaka grafika wariacie? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Chciałbym pociupać for fun w gierki z czasów XP na wysokich/średnich detalach.

#pcmasterrace #staregry #windowsxp #retrocomputing (?) #retrogaming
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Commodore_64:
- zasilacz dobierz do zużycia, celuj w jakiegoś Bronze minimum, nołnejmów nigdy nie polecę ;)
- wiadomka, że Northwood, szukaj jakiegoś powyżej 3GHz. Chłodzenie to inna bajka, nie wiem, czy dobierzesz obecnie, może wentyl wymienić warto będzie i na trytytki
- wsadź 3.5GB
- GF4 440MX?
  • Odpowiedz
@Commodore_64
Z PSU raczej nie będzie problemu (co innego jakby to był Athlon XP który potrzebował odpowiednio dużo W do płyty głównej/CPU)
Co do grafiki - to już czasy NV serii FX 5XXX i dalej. Polecam dobrze schłodzoną kartę z jak 6600 GT da radę (chyba nie warto brać 6800XT - są dużo droższe, a różnica znikoma) albo coś już z 7 generacji

PS. P4p800 to dobra płyta.
Sam mam podobnego kompa od nowości
  • Odpowiedz
  • 3
@bimbadil: w wielkim skrócie:
- miałem rodzinę (i tego PC),
- zmarł nam ojciec,
- szybko sprzedałem PC sąsiadom żeby moc opłacić rachunki itp., bo ojciec prowadził dość duży biznes, ale posypało się momentalnie, bo miał długi i wspólnika. Tam były jakieś kwestie związane z zastawą domu i wszystkiego co było żeby pokryć zobowiązania,
- wylądowałem na ulicy, a matka poszła do dalekiej rodziny,
- żyłem na skupie złomu, który później prowadziłem przez jakieś 2
  • Odpowiedz
  • 1
@bimbadil: Dziękuję. To nic wielkiego. :) Ostro się zaparłem, tyrałem momentami jak wół, trochę szczęścia i się udało.

Wracając do meritum:
- RAM Włożony (z 4Gb XP wykrywa tylko 3,2 Gb),
- zdecydowałem się na P IV 2,8 Ghz (dostępny i tani) - jest,
- dokupiłem chłodzenie pod P 4 na wszelki z jakiś stanów magazynowych za bezcen
  • Odpowiedz