Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Pracuje zdalnie jako #programista15k juz 15 lat i zastanawiam sie czemu robicie OE. Tzn wiem, dla kasy ALE obecnie dwie wyplaty z IT dają taką siłe nabywczą ile ja mialem z jednego etatu 10 lat temu, serio. It To jest umierająca branża i slepa uliczka. Wiec, jesli macie wolny czas w pracy, czy nie lepiej przeznaczyc go na zastanowienie sie i dzialanie w obszarach i biznesie poza IT? Bo serio, zamiast wykorzystac te 3h dziennie na zbudowanie czegos co da Wam kase za 10 lat , to przepalacie godzinh na OE za coraz słabszy sos a i tak za 10 bedxiecie w czarnej d dodatkowo bez zadnego pomyslu co dalej. OE jest bez sensu, przypomina zbieraczy tulipanow co robia po 10h dziennie plus weekend bo hehe nadgodzinki. OE to umysł biedaka kołchoznika.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 2
arogancki-twórca-8: bo nie każdy chce budować coś swojego i się do tego nadaje? znam wiele osób, które próbowały i ostatecznie rezygnowały z drugiego kontraktu. wbrew pozorom udaje się niewielu, i to zwykle bardzo dobrym ludziom. praca na jednym projekcie ich zwyczajnie nudzi, a są dobrzy w tym co robią - dlaczego nie mieliby skorzystać?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz
wykorzystac te 3h dziennie na zbudowanie czegos co da Wam kase za 10 lat

@mirko_anonim: No i wykorzystuję - na OE, dzięki któremu mam więcej kasy, którą inwestuję w różne instrumenty finansowe, które za 10 lat będą (taką mam nadzieję) o wiele więcej warte niż dzisiaj.
  • Odpowiedz
Tzn wiem

G---o wiesz, bo nie masz doświadczenia w branży

obecnie dwie wyplaty z IT dają taką siłe nabywczą ile ja mialem z jednego etatu 10 lat temu

Nie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie kazdy sie nadaje do czegos innego
ja pisalem juz na wykopie wiele razy - odszedlem z IT po 18 latach pracy, zarabalem kupe kasy jak na testera i mam piekarnie domowa a wkrotce juz prawdziwa, lokal z pracownikami jak sie uda
i mysle ze odszedlem w idlanym momencie bo zaczyna sie robic niewesolo dla testerow
czy zaluje? tu odpowiedz nie jest jednoznaczna - ogolnie to jestem mega zadowolony
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 2
✨️ Autor wpisu (OP): Tu OP. Zgadzam sie ze jak ktos cisnie teraz i to "inwestuje" to ma sens, jesli umie to robic ofc. Z drgueij strony jesli umie inwestowac, to zrobi wieksza kase z tego niz z OE, wiec znowu jest pytanie o sens OE. Wiem ze biznes jest trudny tylko szkoda nawet nie sprobowac, robiac 10h na OE nie dajecie sobie szansy. Sprowadzacie sie do roli kolchoznima ktora "orze
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Poznań stawki dla C# 2017 120 dostawał niemal tylko lead. Moim zdaniem mówienie o 20k vs 42k na przestrzeni tych lat to gruba przeginka. Nawet jeśli - mam w tym momencie z pierwszego OE pod 50k, z drugiego ~30k. Wolny czas poświęcam na OE tylko w sytuacjach grubych napinek czyli raz na 4-6 miesięcy parę dni.
  • Odpowiedz
@Varin: wierzący nie jestem, ale mam 35 lat i dobre rzeczy mi często spadają z nieba ;) szefostwo w mojej firmie też co chwilę mówi że bóg im daje dobre sytuacje ;)

• Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): No to o czym my mowimy masz kontrakt za 50k jak rozumiem drugi za 30k. W 2017 kazdy z mojego teamu mial okolice 120pln/h i to byli szeregowi seniorzy w 8 osobowym teamie. Ty masz z jednego kontraktu 50k co jest wlasciwie niespotykane obecnie, ja mowie o ludziach na OE ktorzy nawet z dwoch "łacznie" tyle nie mają. Teraz 30k wyrwac w javie to sztuka, ba, wiecej
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: racja, przeciętny dev to 50k ma, ale z dwóch etatów. Kolega Wyjmij Kija nas albo baituje, albo ma (póki co jeszcze) kontrakt ze szczytu covidowego szału. Gdyby dzisiaj szukał, to w życiu by takiego nie znalazł. Ten za 30k, o ile dobrze pamiętam, to jakoś w zeszłym roku znalazł, co potwierdza tą tezę.
  • Odpowiedz
Nie tak łatwo wymyślić sposoby które dadzą kasę za 10 lat. Szczegolnie jak wszystko sie tak szybko zmienia. Łatwiej teraz,zarobić i wrzucić zeby pracowały, wtedy za 10 lat nie będzie sie trzeba zastanawiać nad pracą, tylko odcinać kupony
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): W 2017 tez byli ludzie co mieli ponad 30k ale to bylo rownie rzadkie, to jest ten odpowiednik dzisiejszego 50k. ja mialem 20-21k jako zwykly sredniak w korpo zbijając bąki, zaden pasjonat. A teraz zwykly sredniak to albo ma 18k albo w ogole roboty nie ma, tak ta branża poleciała na pysk. Oszukujecie sie z tym OE, jaki macie plan w ogole? Macie? zamaist ruszyć glową albo
  • Odpowiedz
OE to przypomina tych niewykwalifikowanych pracownikow, co w dzien troche w gastro porobi, na weekendy w barze a wieczorami uberem jezdzi

@mirko_anonim: A Ty w ogóle wiesz czym jest OE? xd bo to co wymieniłeś to właśnie jego zaprzeczenie.
  • Odpowiedz