Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kobiaszu: dlatego ja tu widzę mały plus. Tania siła robocza jest Polsce potrzebna. Jak wygra PIS to będzie robił propagandę w mediach, że jest przeciw ale będzie ich ściągał tysiącami.
  • Odpowiedz
  • 71
dlatego ja tu widzę mały plus. Tania siła robocza jest Polsce potrzebna.

@danob99: "Polsce"? Jest potrzebna wyłącznie tym którzy nie chcą płacić pracownikom więcej niż minimalna.

Przez Polskę przetoczyły się miliony pracowników z Ukrainy no ale jak widać nie dało się im płacić wystarczająco mało i trzeba było ściągać wagony Uzbeków i Pakistańczyków....
  • Odpowiedz
@OskarDeveloperski: No tak, średnia z 8 lat porównana do jednego roku rządów i jeszcze napchana zdrową migracją np. z Ukrainy. Super analiza skoro mówimy w wątku o muzułmanach. Wyjąłeś sobie tylko tę tabelkę z całego artykułu który ci pasuje do łagodzenia dysonansu.

PiS zaczął ściągać masowo w drugiej kadencji, w 2023 jak widać zrobił rekord zezwoleń, a mamy porównawczo dopiero pierwszy rok nowego rządu. Trzeba mieć też uwadze, że zezwolenia
h.....x - @OskarDeveloperski: No tak, średnia z 8 lat porównana do jednego roku rządó...

źródło: stat

Pobierz
  • Odpowiedz
@hevelx: Kiepskie fikołki. Masz kolumne 2023 - PIS, 2024 PO. Wybrales sobie wymowke o 8 latach ktora ci pasuje do łagodzenia dysonansu.

KO nie jest antyimigrancka jakoś szczególnie a prawica jednak mocno anty i mimo tego obwiniają Tuska a nie partię która odpowiada za milion migrantów pracowników w Polsce.

To zdanie nie ma sensu, wez naucz sie pisac i czytac ze zrozumieniem. PIS nie rzadzi jakbys przegapil. Pis przez ta
  • Odpowiedz
@OskarDeveloperski: Typie patrz na całą ilość sprowadzonych ludzi a nie średnią wydanych pozwoleń. Fikołki to masz pod czaszką. Masz jak krowie na rowie - PiS sprowadził ok. miliona ludzi a KO dopiero 60 tysięcy. To wynika z twojej tabeli której chyba nie rozumiesz. Średnia pozwoleń nie ma w tym kontekście znaczenia, bo może być podobna z uwagi na to, że ci ludzie już tu są i dalej chcą pracować, odnawiajac
  • Odpowiedz
@hevelx:

Typie patrz na całą ilość sprowadzonych ludzi a nie średnią wydanych pozwoleń

Typie, po co? Bo ci pasuje do urojen i gownotezy o antyimigranckim PO? xD
Nie ma takiej wartosci jak "ilosc sprowadzonych ludzi" na zadnym zapostowanym wykresie, juz ci sie
  • Odpowiedz
@OskarDeveloperski: Masz na dwóch wykresach ogólny stan migracji - owszem uwzględnia też Ukraińców więc nie wszystkich PiS sprowadził celowo do roboty. Jednak to za PiS liczba ogólna migrantów sięgnęła miliona. W roku 2024 - za rządów koalicji - to wzrost ok. 60 tysięcy osób do liczby 1,2 mln gdzie również są ludzie z Ukrainy - ta sama zależność. Ze statystyk z tego roku widać, że Ukraińców jest 700 000 więc
  • Odpowiedz
@kobiaszu: To są "studenci". U mnie w firmie mam załoge uzbecko turecką teraz. Większość studiuje na Vistula, jak się oni tam wszyscy mieszczą to nie wiem. Część z nich faktycznie studiuje, ale każdy wolny czas o do roboty. I tak, to jest robota PIS. I tak, za PO ten proceder już nie jest prowadzony, nie mamy nowych studentów z Uzbekistanu i Turcji. Ale do starych bab to nie dociera, tłumaczę
  • Odpowiedz
@kobiaszu: a wiesz że co roku wzrasta liczba wydanych wiz w Polsce?! I nie uwierzysz ale w tym roku też tak będzie - MRPiPS w 2024 r. wydano 322,9 tys. zezwoleń na pracę cudzoziemców - podał resort rodziny, pracy i polityki społecznej.
  • Odpowiedz
@rafti77

@kobiaszu:

Jak emigrant się zasymiluje i po paru latach doczeka polskiego paszportu, kupi mieszkanie i otworzy firmę to chyba nie jest żle, co? Kumpel w zeszłym tygodniu dostał obywatelstwo, jak szybko ogarnie kwity to będzie głosował w drugiej turze.

Rak. Porażająca naiwność. Francja
  • Odpowiedz