@derczy U mnie w powiatowym też nie widziałem aby zagaił młodego, mnie olali i kilka osób w podobnym również wyszło. Za to dwie parki emerytów odhaczone, nie wiem czy wybierają żeby mieli z każdej grupy po ileś osób czy jak xD
@derczy działa to tak, że spora część tych sondażowni to ściema i PR konkretnych ugrupowań więc robią ankiety pod siebie. Z tego co piszesz na coś takiego trafiłeś.
Ew gość na poważnie miał rozpisaną grupę reprezentacyjną a Ty akurat trafiłem na moment gdzie przepytywał jakąś babcie. Wg mnie pierwsza opcja bardziej prawdopodobna.
@derczy: Pewnie ma instrukcję, jakie osoby ma pytać, żeby była reprezentatywna próba. Pewnie miał już wypełnioną odpowiednią porcję młodych, a brakowało mu jeszcze starszych osób.
@derczy: Dobiera losowo ludzi do próby. Widzi kto jest, w jakich proporcjach i dobiera co jakiś czas losową osobę, która spełnia kryteria by mieć odpowiednie proporcje przepytanych wyborców. Jak zapytał dużo młodych, to będzie się skupiał na starszych, jak będzie miał nadmiar mężczyzn to dobierze kobiety.
Rozkład kategorii wyborców mniej więcej znają, więc mogą ich sobie dobierać by próba miała mniej więcej takie same proporcje cech wyborców jak całość populacji.
Ruszamy z nowym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ͡°
@derczy: jeśli ma być reprezentacyjna próba, to chyba logiczne że na wsi też muszą
Ew gość na poważnie miał rozpisaną grupę reprezentacyjną a Ty akurat trafiłem na moment gdzie przepytywał jakąś babcie. Wg mnie pierwsza opcja bardziej prawdopodobna.
Rozkład kategorii wyborców mniej więcej znają, więc mogą ich sobie dobierać by próba miała mniej więcej takie same proporcje cech wyborców jak całość populacji.