Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki pomocy, nie wiem skąd uzyskać informację.

Dziadek w grudniu dostaw zawału a potem wylewu. Od tego czasu wymaga opieki non stop. Mama zrezygnowała z pracy żeby się nim opiekować.

Niestety po pół roku jest zniszczona. Z moim tatą przez pracę (jeszcze ja mieszkam w Warszawie) możemy jej pomagać tylko finansowo i w weekendy.

Podjedliśmy decyzję o oddaniu dziadka do DPS, ale do publicznego kolejka na 6 miesięcy a prywatny kosztuje 7 000 zł. Ja zarabiam 9000, i jak na warszawę to nie są kokosy. Ponad połowa pensji bo ok 5300 idzie na kredyt żywności i opłaty.

Zgadaliśmy się że przez pół roku damy rade a tutaj pani z MOPS wczoraj poinformowała że musimy sobie ustalić ile będziemy dopłacać do Dps. Dps rejonowy dziadka kosztuje 11 000 zł !!!

Dziadek ma 1900 zł emerytury i oni z tego mogą wziąć tylko 75% a resztę ma dopłacać rodzina. Mama ma 64 lata więc pracy to ona żnie znajdzie.

I pani z OPS powiedziała że wtedy mops pobierze kasę ze zstępnego czy mnie. I mówi że mogą mi zostawić minimum socjalne a resztę na Dps dla dziadka.

Czyli zostawia mnie z 1800 zł i mam umrzeć?

Mirki jak z tego się wygrzebać :(

#pomocy #dps #rodzina #

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Spróbuj załatwić Zakład Opiekuńczo-Lecznicy. Nie wiem w jakim stanie jest dziadek ale może się uda. Wtedy koszty są niższe. Oczywiście w publicznym. W prywatnym też trzeba płacić. Nie wiem jak się te koszty przedstawiają w porównaniu z DPS. W publicznym oczywiście standard jest niższy.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Trzeba załatwić orzeczenie o stopniu w jakim jest niesamodzielny (nie wiem, jak to się nazywa). Komisja przyznaje jakieś punktu za różne kwestie typu, czy sam je, załatwia się itd. Potem w zależności od sumy tych punktów taka osoba dostaje jakieś świadczenia pomocowe. Oczywiście na rozpatrzenie wniosku trzeba czekać. Często bez zrobienia w urzędzie mniejszej, czy większej awantury nie nie dostaniesz się do kolejki do tej komisji.

Zrób porządny research
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 2
✨️ Autor wpisu (OP): Nie sądziłem że nie pijac, ucząc się, pracując, oszczędzając, nie imprezując, rozwijając się - znajdę się w takiej dupie :(

Research robiłem to jest jedna wielka psychologia w tym kraju. Od 3 tygodni nie możemy doprosić się wizyty pielęgniarki

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: Nighthuntero
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
twórczy-czempion-61: Jeżeli jesteś osobą samotnie gospodarującą to zawsze muszą zostawić 300% kryterium dochodowego, aktualnie jest to 3030 zł na osobę samotną i 2469zł na osobę w rodzinie.
Czyli np mama zapłaci powyżej tych 3030 i ty też...ale lepiej się rozejrzyjcie bo ja akurat mam kogoś w ośrodku w dużym mieście i koszt miesięczny to 6800 za na prawdę dobre warunki...więc ktoś tu chyba coś naciąga, możecie się starać o wybrany przez
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): Dzięki.

No taka jest cena za ośrodek i już sprawdzałem. 3030 to jest dobre dla studenta a nie dla osoby która weszła w dorosłość, mi to na ratę ledwo starczy i co mam sprzedać mieszkanie i zamieszkać w 20m z mamą - przecież to państwo jest bandyckie.

6800 to też nie wiem skąd mam wziąć za prywatny ośrodek. To jest jakaś masakra, pozostanie mi przejść w czarna
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
miły-szermierz-69: panstwo ci moze dac 3800 tego co napisalem wyzej, ale jak jestes taki ze nie umies nawet przeczytac to nie powinnismy ci nic dawac.

Twoj dziadek pewnie taki sam amant "jakosc to bedzie"

uczuciwie by bylo gdyby po prostu umarl, a nie sepil od podatnikow
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): Za to ty jesteś tak rzetelny o dokładny że nawet nie umiesz poprawnie napisać “amant “jakoś to będzie”.

A teraz panie teoretyku który nie wie gdzie mieszka.

Świadczenie wspierające wydawane jest na podstawie skali Barthel której szpital nie określił, wystąpiłem o to by poz to zrobił i od 3 miesięcy jestem spychany na kolejnych lekarzy.
Po prostu idę do przychodni i dostaję informację że musi być pełnomocnictwo. Załatwiłem
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
determinowany-opiekun-2: To znajdź inny ośrodek, dodatkowo, jeżeli dziadek ma 1800 zł to z tego zabiorą mu 70%, czyli 1260zł... jeżeli tak jak ja znajdziesz ośrodek załóżmy za 6800 to do zapłaty zostaje 5540...na wywiadzie z mopsu możesz przedstawić swoje wydatki, jak trafisz na kogoś rozsądnego to uwzględnią koszty Twojego życia, a jak trafisz na urzędasa to nic z tym nie zrobisz...Ale jeżeli zarabiasz te 9000 i mówisz ze wydajesz 5300...to zostaje
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
determinowany-opiekun-2: Mam osobę ubezwłasnowolnioną z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności, niezdolną do samodzielnej egzystencji od 10 lat.
Dochód 2100 zł na miesiąc - renta rodzinna.
Od państwa nie należy się nic bo wszędzie przekracza kryterium dochodowe. Ale jeśli możesz powiedzieć gdzie zdobyć te 3800 to poproszę o informację.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: Nighthuntero
  • Odpowiedz