✨️ Obserwuj #mirkoanonim Mirki pomocy, nie wiem skąd uzyskać informację.
Dziadek w grudniu dostaw zawału a potem wylewu. Od tego czasu wymaga opieki non stop. Mama zrezygnowała z pracy żeby się nim opiekować.
Niestety po pół roku jest zniszczona. Z moim tatą przez pracę (jeszcze ja mieszkam w Warszawie) możemy jej pomagać tylko finansowo i w weekendy.
Podjedliśmy decyzję o oddaniu dziadka do DPS, ale do publicznego kolejka na 6 miesięcy a prywatny kosztuje 7 000 zł. Ja zarabiam 9000, i jak na warszawę to nie są kokosy. Ponad połowa pensji bo ok 5300 idzie na kredyt żywności i opłaty.
Zgadaliśmy się że przez pół roku damy rade a tutaj pani z MOPS wczoraj poinformowała że musimy sobie ustalić ile będziemy dopłacać do Dps. Dps rejonowy dziadka kosztuje 11 000 zł !!!
Dziadek ma 1900 zł emerytury i oni z tego mogą wziąć tylko 75% a resztę ma dopłacać rodzina. Mama ma 64 lata więc pracy to ona żnie znajdzie.
I pani z OPS powiedziała że wtedy mops pobierze kasę ze zstępnego czy mnie. I mówi że mogą mi zostawić minimum socjalne a resztę na Dps dla dziadka.
@mirko_anonim: Spróbuj załatwić Zakład Opiekuńczo-Lecznicy. Nie wiem w jakim stanie jest dziadek ale może się uda. Wtedy koszty są niższe. Oczywiście w publicznym. W prywatnym też trzeba płacić. Nie wiem jak się te koszty przedstawiają w porównaniu z DPS. W publicznym oczywiście standard jest niższy.
@mirko_anonim: Trzeba załatwić orzeczenie o stopniu w jakim jest niesamodzielny (nie wiem, jak to się nazywa). Komisja przyznaje jakieś punktu za różne kwestie typu, czy sam je, załatwia się itd. Potem w zależności od sumy tych punktów taka osoba dostaje jakieś świadczenia pomocowe. Oczywiście na rozpatrzenie wniosku trzeba czekać. Często bez zrobienia w urzędzie mniejszej, czy większej awantury nie nie dostaniesz się do kolejki do tej komisji.
samodzielny-twórca-46: Dziadek żył za 1800zł to też dasz radę. Trzeba było się uczyć i lepiej obrać ścieżkę zawodową - przykładowo po medycynie koszt DPSu byłby ułamkiem twojej miesięcznej pensji.
twórczy-czempion-61: Jeżeli jesteś osobą samotnie gospodarującą to zawsze muszą zostawić 300% kryterium dochodowego, aktualnie jest to 3030 zł na osobę samotną i 2469zł na osobę w rodzinie. Czyli np mama zapłaci powyżej tych 3030 i ty też...ale lepiej się rozejrzyjcie bo ja akurat mam kogoś w ośrodku w dużym mieście i koszt miesięczny to 6800 za na prawdę dobre warunki...więc ktoś tu chyba coś naciąga, możecie się starać o wybrany przez
No taka jest cena za ośrodek i już sprawdzałem. 3030 to jest dobre dla studenta a nie dla osoby która weszła w dorosłość, mi to na ratę ledwo starczy i co mam sprzedać mieszkanie i zamieszkać w 20m z mamą - przecież to państwo jest bandyckie.
6800 to też nie wiem skąd mam wziąć za prywatny ośrodek. To jest jakaś masakra, pozostanie mi przejść w czarna
✨️ Autor wpisu (OP): Za to ty jesteś tak rzetelny o dokładny że nawet nie umiesz poprawnie napisać “amant “jakoś to będzie”.
A teraz panie teoretyku który nie wie gdzie mieszka.
Świadczenie wspierające wydawane jest na podstawie skali Barthel której szpital nie określił, wystąpiłem o to by poz to zrobił i od 3 miesięcy jestem spychany na kolejnych lekarzy. Po prostu idę do przychodni i dostaję informację że musi być pełnomocnictwo. Załatwiłem
determinowany-opiekun-2: To znajdź inny ośrodek, dodatkowo, jeżeli dziadek ma 1800 zł to z tego zabiorą mu 70%, czyli 1260zł... jeżeli tak jak ja znajdziesz ośrodek załóżmy za 6800 to do zapłaty zostaje 5540...na wywiadzie z mopsu możesz przedstawić swoje wydatki, jak trafisz na kogoś rozsądnego to uwzględnią koszty Twojego życia, a jak trafisz na urzędasa to nic z tym nie zrobisz...Ale jeżeli zarabiasz te 9000 i mówisz ze wydajesz 5300...to zostaje
determinowany-opiekun-2: Mam osobę ubezwłasnowolnioną z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności, niezdolną do samodzielnej egzystencji od 10 lat. Dochód 2100 zł na miesiąc - renta rodzinna. Od państwa nie należy się nic bo wszędzie przekracza kryterium dochodowe. Ale jeśli możesz powiedzieć gdzie zdobyć te 3800 to poproszę o informację.
Mirki pomocy, nie wiem skąd uzyskać informację.
Dziadek w grudniu dostaw zawału a potem wylewu. Od tego czasu wymaga opieki non stop. Mama zrezygnowała z pracy żeby się nim opiekować.
Niestety po pół roku jest zniszczona. Z moim tatą przez pracę (jeszcze ja mieszkam w Warszawie) możemy jej pomagać tylko finansowo i w weekendy.
Podjedliśmy decyzję o oddaniu dziadka do DPS, ale do publicznego kolejka na 6 miesięcy a prywatny kosztuje 7 000 zł. Ja zarabiam 9000, i jak na warszawę to nie są kokosy. Ponad połowa pensji bo ok 5300 idzie na kredyt żywności i opłaty.
Zgadaliśmy się że przez pół roku damy rade a tutaj pani z MOPS wczoraj poinformowała że musimy sobie ustalić ile będziemy dopłacać do Dps. Dps rejonowy dziadka kosztuje 11 000 zł !!!
Dziadek ma 1900 zł emerytury i oni z tego mogą wziąć tylko 75% a resztę ma dopłacać rodzina. Mama ma 64 lata więc pracy to ona żnie znajdzie.
I pani z OPS powiedziała że wtedy mops pobierze kasę ze zstępnego czy mnie. I mówi że mogą mi zostawić minimum socjalne a resztę na Dps dla dziadka.
Czyli zostawia mnie z 1800 zł i mam umrzeć?
Mirki jak z tego się wygrzebać :(
#pomocy #dps #rodzina #
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny
👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
Zrób porządny research
Research robiłem to jest jedna wielka psychologia w tym kraju. Od 3 tygodni nie możemy doprosić się wizyty pielęgniarki
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: Nighthuntero
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: RamtamtamSi
Bezsensowny argument, pracuje w automatyce, mam 4 lata doświadczenia. Takie są zarobki w Polsce
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: mkarweta
https://www.gov.pl/web/rodzina/swiadczenie-wspierajace
+ zasilek pielegnacyjny
lacznie mozecie brac na niego z 5k
Czyli np mama zapłaci powyżej tych 3030 i ty też...ale lepiej się rozejrzyjcie bo ja akurat mam kogoś w ośrodku w dużym mieście i koszt miesięczny to 6800 za na prawdę dobre warunki...więc ktoś tu chyba coś naciąga, możecie się starać o wybrany przez
No taka jest cena za ośrodek i już sprawdzałem. 3030 to jest dobre dla studenta a nie dla osoby która weszła w dorosłość, mi to na ratę ledwo starczy i co mam sprzedać mieszkanie i zamieszkać w 20m z mamą - przecież to państwo jest bandyckie.
6800 to też nie wiem skąd mam wziąć za prywatny ośrodek. To jest jakaś masakra, pozostanie mi przejść w czarna
Twoj dziadek pewnie taki sam amant "jakosc to bedzie"
uczuciwie by bylo gdyby po prostu umarl, a nie sepil od podatnikow
@mirko_anonim: to po prostu znajdz tanszy
A teraz panie teoretyku który nie wie gdzie mieszka.
Świadczenie wspierające wydawane jest na podstawie skali Barthel której szpital nie określił, wystąpiłem o to by poz to zrobił i od 3 miesięcy jestem spychany na kolejnych lekarzy.
Po prostu idę do przychodni i dostaję informację że musi być pełnomocnictwo. Załatwiłem
To nie zespół orzekający o niepełnosprawności decyduje o skali?
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: Jailer
Dochód 2100 zł na miesiąc - renta rodzinna.
Od państwa nie należy się nic bo wszędzie przekracza kryterium dochodowe. Ale jeśli możesz powiedzieć gdzie zdobyć te 3800 to poproszę o informację.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰