Wpis z mikrobloga

@Kibicpl: Spokojnie, będzie nowy prezydent, będzie kredycik 0% to zaczną budować za pieniądze z kredycików.

Tak działa piramida finansowa a że kredytów i nowych wpłacających niema to niema za co budować (na nowe Porsche oczywiście jest, a kapitał firmy pewnie z 5k)
  • Odpowiedz
@Kibicpl: kupowanie dziur w ziemii to patologia, a deweloper nie powinien widzieć żadnych pieniędzy dopóki nie pokaże następnego etapu ukończenia prac

A kary umowne to żart, powinno to być uregulowane
  • Odpowiedz
@bzyku95: ale tak jest od dobrych kilku lat. Ten artykuł to raczej click bait. Pieniądze leżą na rachunku banku i są wypłacane w transzach po odbiorze poszczególnych etapów.
  • Odpowiedz
@heron: dlatego w rodzinie mam sytuację że ktoś parę lat temu kupił, a deweloper nie dokańcza budowy którą sprzedawał po 5700/m2, tylko zaczyna sobie nowe które sprzedaje po 9000/10000

Kary umowne płaci ale to jest nic, a hipotekę trzeba było przepisywać bo bank już ciśnie

Więc coś tu nie działa jak powinno
  • Odpowiedz
Proponował mi kiedyś "doradca" finansowy ta "inwestycję" jako pewne 10% zysku. Trochę temu to było ale już były pierwsze informację klientów o opóźnieniach. A jaki miał szok i wygibasy robił jak mu wysłałem z KRD rozpoczęcie postępowania upadłościowego jednej z podspółek.

To się nie spina przez to że oni brali pożyczki prywatne do finansowania tych budów jako druga spółka inwestycjna, ale zamiast faktycznie budować w trakcie koniunktury i sprzedawać lepiej było rolować
  • Odpowiedz