Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#studia #lublin #kryminologia #studbaza
Czy kryminologia zaocznie II stopnia jest trudna? Czy z wykładowcami da się dogadać czy raczej są skłonni do uwalania studentów dla hajsu z poprawek?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Idź na zwykłe prawo. Kryminologia to nowomowa jak dla mnie. Lepiej prawo i jako podyplomowe coś pokrewnego niż kończyć kierunek co pięknie brzmi w opowieściach miłośników podcastów kryminalnych, mało dając nadziei na dobrą pracę
  • Odpowiedz
@picasssss1: Bez przesady. Są jakieś aplikacje. Można iść w księgowość, bo prawo podatkowe. Można iść w kilka jeszcze pokrewnych kierunków. Ogólnie z humanistycznych ok studia;) A ta kryminologia boom bez sensu na to jest
  • Odpowiedz
@picasssss1: W sumie lepiej być prorokiem niż papugą na wschodzie. Małe stawki są, a prorok ma raczej stałe w Polsce, jak nie mam racji to poprawiaj, ale w Warszawie, na Śląsku, Trójmiasto odwrotnie. Ja chętnym radzę iść na jakąkolwiek aplikację po prawie, bo bez aplikacji ani rusz...
  • Odpowiedz
@Sylwiusz89: tylko żeby się dostać na proka to też kilkuletnia droga przez mękę. Po aplikacjach na lubelskim rynku nie masz szans bo jest zwyczajny przesyt absolwentów. Tytuł radcy nic nie znaczy i gwarantuje jeszcze mniej.

Prawo jest dobre jak masz kogoś w rodzinie z renomą na rynku, inaczej znaczy tyle co każdy papierek.
  • Odpowiedz
Dodam tylko że sytuację w sądach, prokuraturach to wynik udanej reformy PiSu i zabetonowania tych struktur dla nowych chętnych prawników. Nie ma konkursów na nowe stanowiska, a owe osoby są przeładowane sprawami. Przeciętnie prokurator ma miesięcznie do obskoczenia 200 spraw.
  • Odpowiedz
@picasssss1: Lub jesteś polityczny. Gminy, urzędy, przedszkola nawet z tych radców korzystają, ale wybranych. A politycy od lewa do prawa blokują co chcą. Sam wiesz, że na adwokata do złego 3,2,1 mógł zostać tylko syn adwokata, to on uwolnił zawód adwokata. Tylko z tych 200 spraw to strzelam 50 % ścieku, co powinien być w 20 minut zamknięty, po lekturze sprawy, a nie może sprawy typ od 30 lat wojuję
  • Odpowiedz