Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Magisterka za granicą, czy warto w to się pchać?
Przedstawię moją sytuację, w ubiegłym roku skończyłem licencjat na SGH, aktualnie pracuję w zespole M&A w dość przeciętnym miejscu, choć brand rozpoznawalny. Byłem w trakcie studiów w świetnym miejscu, ale no niestety to tylko staż, biorą z 10% ludzi co na nim byli. Zastanawiam się jak tu by wejść na wyższy poziom. Mam odłożone około 300 no może w porywach 350k i 27m2 mieszkanie.
Poważnie rozważam pójście na topową brytyjską uczelnię typu LSE czy LBS itd. Na pewno znaczna część z tego co oszczędziłem na to by poszła. Pytanie czy to ma sens? Alternatywą jest zakup większego mieszkania, za to z bym dostał z obecnego + za oszczędności na spokojnie by kupił całkiem fajne dwa pokoje w dobrej lokalizacji.
Nie ukrywam, że marzę o dużej karierze w świecie bankowości inwestycyjnej czy private equity. Pytanie, czy dobra uczelnia to będzie game changer w rekrutacjach dla mnie? Patrząc na topowe miejsca w polsce to połowa nowych analityków tam ma zagraniczny wpis w CV. Co byście zrobili na moim miejscu?
#big4 #bankowosc #sgh #mbb #korposwiat

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników - dziękujemy! Wspomóż projekt

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Dobra zagraniczna uczelnia to gamechanger jeśli masz zostać zauważony ale kluczem jest tu słowo DOBRA. Przy czym z osób które ja znam i poszły na DOBRĄ zagraniczna uczelnie to do Polski już nie wróciły xD
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: U mnie to był gamechanger, więc polecam jeśli bierzesz pod uwagę pracę za granicą, ale nie wiem czy w Polsce takie studia sie docenia poza paroma firmami. I bardziej polecałbym jakieś anglojęzyczne studia w Europie kontynentalnej. Zaoszczędzisz kupe kasy, bo po Brexicie studia w UK kosztuję niebotyczne pieniądze.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): kreatywny-analityk-63: nie chciałbym się ujawniać zbytnio, ale coś w stylu big4 M&A ale nie jest to na pewno pwc albo IB w banku szeroko znanym również u nas jako bank dla zwykłych indywidualnych klientów (nie santander, nie BNP)

niezależny-znawca-86 też o tym słyszałem niestety, z czego to wynika, ryzyko geopolityczne?

RozwiewamyTajemnice: jakie uczelnie byś polecił? Zgadzam się tutaj, że w UK ceny są absurdalne, 50-60k funtów +
  • Odpowiedz