Wpis z mikrobloga

@CipakKrulRzycia @Nushid

W Polsce dostęp do broni nie jest wcale utrudniony dla mnie zajęło to kilka miesięcy, aktualnie mam już kilka sztuk broni i pozwolenie sportowe i kolekcjonerskie.

powinien być monitoring tak jak jest aktualnie czyli robisz psychotesty i wtedy dostajesz dostęp do broni, a na jakich warunkach to już od ciebie zależy czy to będzie kolekcja czy
  • Odpowiedz
  • 2
@Nushid ona dalej by zginęła, on nie wiadomo czy zdążyłby zareagować zanim sam by dostał kulkę. Dochodzi do tego ryzyko kolejnych ofiar.
  • Odpowiedz
co by było jak by ochroniarz miał b--ń

@Nushid: to samo co teraz, przyszedłby po fakcie ale zamiast mordercy w pasiaku to może byłby w worku
  • Odpowiedz
Ale co by bylo gdyby w Polsce była ogólno dostępna b--ń?

@CipakKrulRzycia: No jak to co, przecież to najczęściej powtarzany argument zwolenników dostępu do broni- wtedy każdy mógłby ją mieć! Bardzo szybko powstrzymaliby go inni uczniowie z pistoletami maszynowymi w plecaku, ewentualnie napastnik zostałby obezwładniony dzięki błyskawicznej reakcji sił specjalnych ochrony szkoły z bronią długą xd
  • Odpowiedz
@LunaHime: Mnie to zawsze rozwala - każdy z bronią może obezwładnić napastnika. Tylko jak takie sytuacje się zdarzają, to przeciętny obywatel z bronią okazuje się policjantem lub żołnierzem po służbie - generalnie zawód wymagający obycia z bronią i regularnych treningów tego typu.
Weekendowy kowboj wyjmie b--ń, naciśnie na spust, odblokuje b--ń, strzeli, wyceluje, ale zanim strzeli ponownie zostanie postrzelony przez napastnika.
  • Odpowiedz
@LunaHime: dwa pierwsze przypadki z ostatnich lat które przychodzą mi do głowy:
https://en.wikipedia.org/wiki/West_Freeway_Church_of_Christ_shooting
https://en.wikipedia.org/wiki/Greenwood_Park_Mall_shooting
Więc tak, uzbrojony cywil może szybko zneutralizować aktywnego strzelca.
Ogólnie b--ń nie jest trudno dostępna, przepisy mamy w sumie spoko. Do d--y to są przepisy o obronie koniecznej, a raczej uznaniowość proroków i sędziów.
  • Odpowiedz
Moze to i dobrze, że nie mamy w Polsce dostępu do broni

@CipakKrulRzycia: Zaraz ci jakiś farmazoniarz napisze, że mógł kupić b--ń palną na "czarnym rynku" za paczkę fajek i używaną oponę do stara xD
  • Odpowiedz