Wpis z mikrobloga

siema, przymierzam sie powoli do wyboru jakiegos moto do 30-35k (ewentualnie do lekkiego naciągnięcia, ale wolałbym nie) - co prawda dopiero kurs zaczalem, ale juz fajnie cos wybrac ( ͡° ͜ʖ ͡°)

moto w jakichs 70% do miasta (wojewódzkie, o ile to ma znaczenie pod kątem korków i wymiarów) a reszta to jakieś trasy (jakies 300km nad morze, ale tez fajnie na drugi koniec europy pojechac)

chcialbym moto nowe, ewentualnie roczne-dwuletnie - dlaczego? bo przekonalem sie jak to fajnie miec nowy sprzęt w przypadku samochodu, gdzie nie martwie sie o to, ze padnie mi jakas część z wieku (no chyba, ze jakas wada fabryczna xD) + po prostu wole cos nowszego

póki co, gdzies tam myslalem nad:

mt07 - wydaje mi sie zbyt narowisty na pierwsze moto + raczej średnio w trase, ale do miasta mega
benelli 702 - wszystko spoko, ale nie wiem, czy nie bedzie zbyt duzy do miasta + wydaje sie taki "futurystyczny" (?)

i kilka innych chinczykow (qjmotor/cfmoto), aczkolwiek sam nie wiem co o tym myslec - fajnie, bo nowy sprzet i tanszy od czegos "europejskiego", z drugiej strony, to chyba roznie z serwisem (benelli jest obslugiwany przez kawasaki? nie wiem jak za granica)
macie cos ciekawego do zaproponowania? dodam, ze 178cm wzrostu, takze fajnie, zebym sięgał nogami do ziemi ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#motocykle
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lukasz3123: W tych pieniądzach, to już masz spory wybór nówek. W górnym przedziale masz Horneta 750, albo słabszy ale bardziej turystyczby NX750 (niestety automat to już 40k), Kawasaki Z650. Jak nie nie boisz się poświęcić trochę więcej czasu na formalności to z Niemiec albo Czech możesz kupić taniej. I oczywiście dowolny Chińczyk ma coś w ofercie.
Jak szukasz czegoś klasycznego i tak sprawdzonego, że aż przestarzałego to SV650 jest za
  • Odpowiedz
  • 0
@mathiaz1: badzo fajny, tylko obawiam sie, ze nie spelni drugiej funkcji, czyli turystycznej ( ͡° ʖ̯ ͡°) raczej sam będę jeździł ale jest szansa, że dziewczyna też gdzieś ze mną pojedzie
  • Odpowiedz
  • 0
Horneta 750

@Shuwaks: kurde, mega mi się podoba. I z tego co widzę, to nadałby się też na trochę taki turystyczny, bo te siedzisko z tyłu dość duże (jak na tej klasy motocykl). NX750 też fajny, z650 ma ten sam problem co propozycje wyżej - chyba nie nada się na turystyke dla dwóch osób (chociaz częściej będę sam śmigał) :/ zapomnialem o tym napisać na początku
  • Odpowiedz
@lukasz3123: Z turystyką wszystko zależy od tego, jak planujesz jeździć. Do wycieczki nad morze na weekend, gdzie jedziesz przez 3 godziny z przerwą w połowie, a na miejscu zwiedzasz/wylegujesz się na plaży, to na każdym moto dasz radę.

Jeśli chcesz robić długie trasy - do Hiszpanii jest 2,5k km, czyli licząc że chcecie coś po drodze pozwiedzać to przez 2 tygodnie jesteś w tranzycie, albo tydzień robiąc po 700 km
  • Odpowiedz
@lukasz3123: kup używkę koniecznie. I najlepiej coś mniejszego. Na trasę i 40 koni da radę, dokup sobie zatyczki do uszu jak chcesz golasa, to tak btw. Motocykle obecnie wartość trzymają, nie wiem co będzie w najbliższych latach patrząc po cenach nowych. Co do nowych to jednak trochę tracą, więc tak na dziś, to nowego i tak najlepiej nie sprzedawać wcześniej niż dwa lata. Teraz tak, im mniejszy tym szybciej ogarniesz.
  • Odpowiedz
@lukasz3123: a i jeszcze polecam przypięty komentarz pod tym filmem:
https://youtu.be/7Rg2EgNLlQg

(Szczęśliwie mój Svartpilen 401 jest jeszcze zrobiony w Austrii). Wróciłem po dłuższej przerwie i w sumie sam chciałem coś większego, ale muszę powiedzieć bardzo zadowolony jestem z tej zabawki. To ona zmieniła mi optykę na kwestię mocy w sumie.
debug - @lukasz3123: a i jeszcze polecam przypięty komentarz pod tym filmem:
https://...
  • Odpowiedz
co Ty za bajki tworzysz xD

@methanexx: pierwszy dzień na wykopie? Po to piszę, żeby feedback dostać, nie pisząc pod nazwiskiem. Nie ma lepszego sposobu na zderzanie poglądów z poglądami innych, jak dyskusja w Internecie ¯\(ツ)/¯ Inna sprawa, czy warto w cokolwiek wierzyć, ale jest niedziela. Która część mojego wpisu była dla Ciebie najbardziej bajkowa? Z tym sportem małym zapewne?
  • Odpowiedz
@lukasz3123: Mam takiego gsx8s i bardzo polecam, traski +/- 300km jest ok, do miasta spoko, zabrac plecaczek tez daje rade - w porownaniu do mt07 duzo robia mapy silnika i kontrola trakcji.
Moje pierwsze moto, tez troche szukalem - poleca po prostu pojezdzic po salonach i brac na jazdy testowe co maja.
  • Odpowiedz
@debug: ceny używek są obecnie tak odklejone, że nie ma to żadnego sensu finansowego. Generalnie jak napisał kolega wyżej, straszne głupoty p--------z.
  • Odpowiedz
@lukasz3123: Pojedz do hondy i wejdź na ich motor z eclutch. Jak jesteś nowy to juz nie zechcesz nic innego. To rozwiązanie laczy wszystkie zalety automatu i recznych skrzyn bez ich wad, perfekcyjny kompromis. W dodatku najmocniej opuscili ceny i maja najlepszy stosunek cena/jakosc i z czasem najlepiej tez zachowa cene
  • Odpowiedz