@pogromca_kucy: ciekawe gdyby nie koło ratunkowe w postaci BK2% to na nieruchomościach mieszkaniowych by było podobnie a tak ceny poszły mocno w górę deweloperzy wyprzedali teoretycznie co się da i płynność zachowana jest. Zobaczymy na jak długo bo jakby nie patrzeć ilość ofert rośnie a w następnych 36 mc zostanie oddanych 600k-700k mieszkań.
A jeżeli chodzi o nieruchomości komercyjne to też jest to ciekawe. Może dlatego rząd tak usilnie próbuje
@pogromca_kucy: pomijając przypadek hreit to w sumie w kraju, w którym beton jest najpopularniejszą inwestycją, żeby deweloper, który nie robi wałków zbankrutował to musi być naprawdę specjalistą.
żeby deweloper, który nie robi wałków zbankrutował to musi być naprawdę specjalistą.
@pepedros: bo inwestuje w nieruchomości komercyjne a nie w mieszkaniówkę. Nie możesz jako zwykła osoba kupić sobie kawałka biurowca bo nie ma REITów i naganiania na nie. Dlatego tego typu nieruchomości są kupowane i zarządzane przez już "świadome" firmy, które biorą pod uwagę koszty kredytu czy alternatywne inwestycje.
ciekawe tylko czemu muszą dawać najbardziej rentowne obligacje. Nie wiem, choć się domyślam. Najlepsze przed nami ( ͡°͜ʖ͡°)
@Vateusz23: pamiętam jak w okolicach 2017 roku znajomy mnie pytał czy kupić obligacje getin banku. Ja jakiś czas wcześniej kupiłem obligacje aliorbanku gdzie była ogromna redukcja a w przypadku getinbanku można było iść i je kupić z ulicy w dowolnej ilości. To mnie skłoniło do tego,
Trzeba też patrzeć na marże bo banki mają kupę $$ i chętnie pożyczają $$ tylko zastanówmy się tak, że obligacje płacą wibor 3m + 5% marży gdy np. bank w dowolnej ilości jest w stanie dać kasy za np. wibor 3m + 2% marży ale takim firm nie daje. To powinno dawać ludziom do myślenia.
@acpiorundc: często jest tak, że bank oczekuje części finansowania w inny sposób niż kredyt. I
A jeżeli chodzi o nieruchomości komercyjne to też jest to ciekawe. Może dlatego rząd tak usilnie próbuje przepchać REITy aby ludzie dali płynność nieruchomościom inwestycyjnym.
@acpiorundc: rynek nieruchomości komercyjnych to gigantyczny rynek znacznie mocniej zróżnicowany niż rynek nieruchomości mieszkaniowych, dlatego takie generalizowanie jest moim zdaniem błędem i trzeba mówić o konkretnych segmentach.
Strona główna Allegro na święta 2006, czyli 19 lat temu. Tak, to jest cała strona główna portalu bez żadnych zablokowanych reklam. No i komu kuźwa przeszkadzał taki internet? xD #allegro #internet #webdev #nostalgia #kiedystobylo
źródło: Screenshot (2)
PobierzA jeżeli chodzi o nieruchomości komercyjne to też jest to ciekawe. Może dlatego rząd tak usilnie próbuje
@pepedros: bo inwestuje w nieruchomości komercyjne a nie w mieszkaniówkę. Nie możesz jako zwykła osoba kupić sobie kawałka biurowca bo nie ma REITów i naganiania na nie. Dlatego tego typu nieruchomości są kupowane i zarządzane przez już "świadome" firmy, które biorą pod uwagę koszty kredytu czy alternatywne inwestycje.
@Vateusz23: pamiętam jak w okolicach 2017 roku znajomy mnie pytał czy kupić obligacje getin banku. Ja jakiś czas wcześniej kupiłem obligacje aliorbanku gdzie była ogromna redukcja a w przypadku getinbanku można było iść i je kupić z ulicy w dowolnej ilości. To mnie skłoniło do tego,
@acpiorundc: często jest tak, że bank oczekuje części finansowania w inny sposób niż kredyt. I
@acpiorundc: rynek nieruchomości komercyjnych to gigantyczny rynek znacznie mocniej zróżnicowany niż rynek nieruchomości mieszkaniowych, dlatego takie generalizowanie jest moim zdaniem błędem i trzeba mówić o konkretnych segmentach.