Wpis z mikrobloga

No cóż... znowu trudno mi się nie zgodzić z naczelnym socjademokrata 3RP vel komuchem - no bo skoro PRL na 1000 lecie Chrztu Polski - czyli w sumie święta bardziej religijnego niż państwowego - postawiła coś co było potrzebne - czyli 1000 szkol, jak na tamte czasy duży wysiłek dla państwa(który oczywiście i tak trzeba było ponieść, no ale ;)))

To czemu na 1000 lecie państwa polskiego - nie miałoby powstać już nie 1000 a chociaż 100 osiedli mieszkaniowych w miejscach gdzie są potrzebne, czyli pewnie głównie w miastach wojewódzkich, a reszta na otarcie łez dostałaby jakieś orliki czy coś. Oczywscie w formule TBS - czyli tani pewny najem, bez możliwości wykupu - tak by skorzystać z tego mógł w teorii każdy a nie ten co zamieszkał pierwszy, wykupił za grosiki i zadowolony.

Takie coś mogłoby się wydarzyć w państwie cywilizowanym, w batustanie Polska - jak śmieje się Zandberg - niemożliwe. 3RP stać na piknik w majówkę z tej okazji. To jest miarą sukcesu 35 lat transformacji - kiedyś biedacka PRL 1000 szkół, dziś bogata 3RP - piknik. I to sponsorowany przez Orlen ;)

#nieruchomosci #polityka #gospodarka
del855 - No cóż... znowu trudno mi się nie zgodzić z naczelnym socjademokrata 3RP vel...

źródło: temp_file1761030986243189064

Pobierz
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

miejscach gdzie są potrzebne, czyli pewnie głównie w miastach wojewódzkich

@del855: W miastach wojewódzkich jest wystarczająco dużo mieszkań. Ba stoją setki tysięcy pustostanów a ludność spada. Zapytam więc po co?
  • Odpowiedz
via Android
  • 3
@Tagliacozzo po to, żeby w sposób pokojowy złamać sentyment. Mogę to zrobić na chama - katasterem, extra domiarem na pustostan ect - to jak widać budzi opór społeczne, więc jak nie tak to inaczej - wygenerować podaż której nie damy w kontrolę spokule - i popyt naturalny zostanie zaspokojony.

To nie muszą być duże liczby- wystarczy że państwo pokaże ze potrafi - i albo spekula same się zreflektuje, ale zbuduje kolejne
  • Odpowiedz
po to, żeby w sposób pokojowy złamać sentyment. Mogę to zrobić na chama - katasterem, extra domiarem na pustostan ect

@del855: Ale po co? odmrażać sobie uszy na złość babci, utrzymywać setki tysięcy pustostanów? Przecież można to skupić i wrzucić na rynek taniego państwowego najmu. Po co budować? Gdzie za nowymi osiedlami trzeba by było rozbudowywać jeszcze calą infrastrukturę.
  • Odpowiedz
  • 3
@Tagliacozzo: skupić xD
czyli państwo ma kupić torby załadowanych po jaja fliperów i kolekcjonerów nieruchomości xD
trzeba d---------ć taki progresywny kataster że sprzedaż to będzie jedyne rozwiązanie
  • Odpowiedz
via Android
  • 9
@Tagliacozzo

My się nie rozumiemy.... skupić w tych cenach? Po co skoro tbs warszawa buduje nowe mieszkania gotowe do wprowadzenia po 8k/m2

Podaj mi jakiś logiczny ciag myslowy, po co panstow miałoby kupować mieszkania za 2x tyle, kiedy za połowę może zlecić budowę nowego?....
  • Odpowiedz
@del855: oszczedzalem przez wiele lat, dodaktowo zaciagnalem kredyt po to by dwa lata temu moc w koncu kupic swoj wlasny dom. Dlaczego teraz panstwo ma wybudowac wybranym osiedla z moich podatkow, po drodze pakujac publiczna kase w deweloperow, ktorzy beda je budowac?
  • Odpowiedz
@Marks_Mial_Racje:

Nie twoim kosztem, tylko publicznym.

no fajnie, bo pieniadze w budzecie biora sie z...?

Tym samym z którego dostajesz infrastrukturę, edukację, leczenie, emerytury, ochronę i egzekucję swoich praw/przywilejów i
  • Odpowiedz