Wpis z mikrobloga

#siecikomputerowe #homelab #internet #selfhosted Mirki pytanie, kładę kable w mieszkaniu i planuję podciągnąć skrętkę kat6 pomiędzy routerem a biurkiem. Obecnie mam 2.5gbps ale kusi mnie dostawienie sobie światłowodu pod większe prędkości (mam własny serwer). Orientuje się ktoś jaki światłowód byłby najlepszy do takiego domowego zastosowania czytaj zestawienia połączenia między dwoma switchami na dystans 5-10 metrów?
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@brokenik: kable wkładam do ściany więc będę zarabiał na końcach, a bardziej technik będzie zarabiał tylko ciekaw jestem jaką technologię wybrac żeby potem cena wkładek mnie nie zabiła.
  • Odpowiedz
  • 5
@kpv15 kup gotowe patchcordy, serio. Co za różnica czy włożysz patchcorda czy kabel do ściany, różnica taka że zapłacisz 5x więcej za spawanie.

Kup przełącznice jakaś mała która będzie miała miejsce na zapas kabla + adapter I tyle.

Co do kabla to standardowo jednomodowy lc-upc z dwóch strony, standardowy patchcord. Jeżeli chcesz pchać więcej niż 10gbit to możesz położyć patchcorda OM5 (wielomodowy), ale to są drogie sprawy.
  • Odpowiedz
  • 0
@Retsew: A czy do kabla wielomodowego mogę użyć wkładek jednomodowych? Nie liczę na większe prędkości bardziej chodzi mi o możliwość powolnego upgradowania sieci.
  • Odpowiedz
  • 2
@kpv15 na krótkie odcinki powinno działać, ale ogólnie to nie. Nie używa się wkładek vice versa - jeżeli masz wielomody to używasz wielomodow.

Możesz ewentualnie używać wkładek do OM1 na kablu OM5, ale to już inna sprawa
  • Odpowiedz
  • 0
@Retsew: a jeszcze odnośnie tego co szukać to rozumie że OM1-5 to standardy wkładek tak jak cat1-6 przy skrętkach a same wtyczki, kształt i to czy są simplex czy duplex to już osobna bajka? Głupio mi o to pytać, ale o ile w miedzi czy wifi ogarniam temat dość dobrze tak światłowód to dla mnie czarna magia.
  • Odpowiedz
  • 1
@kpv15 OM1-5 to standardy kabla wielomodowego. Im wyższy standard tym lepiej. Realnie max OM4 potrzebujesz.

Jednomodowy to bez znaczenia (są różne typy włókien, ale to nie ma większego znaczenia)

Do pchania dużej ilości danych = wielomod
Długie dystanse (1km+) = jednomodow
  • Odpowiedz
  • 0
Ok to już mam nadzieję ostatnie pytanie, Rozumie że pomiędzy wielomodami a jednomodami kompatybilności nia ma. A jak to jest z wielomodami? tz wkładki pod OM2 spiętek kablem OM4 będą śmiegać czy nie ma tu takiej wolnej amerykanki jak przy miedzi?
  • Odpowiedz
tz wkładki pod OM2 spiętek kablem OM4 będą śmiegać czy nie ma tu takiej wolnej amerykanki jak przy miedzi?

@kpv15: OM2 od OM3 różni się głównie tym, że używano innego źródła światła we wkładkach dawniej, dlatego używając przewodów OM3 nie powinno się używać OM2 wkładek lub starszych. OM1 to już historia, ale tam też była obsługa 10G (ale na krótkim dystansie, do 30m). Celuj w OM3 lub nowsze (kable mają
  • Odpowiedz
@kpv15: Bo cholere ty sie bawisz w wielomodowe patchcordy? Są droższe i nie ma sensu tego używać. Kup gotowe patchcordy jednomodowe o wybranej długości z wtykami SC. Do kupienia za grosze na cdr.pl - wkladki WDM lub dual kupisz z adapterami za grosze również. Na jednomodzie sobie zestawisz dowolne polaczenia nawet do 100Gbit/s włącznie. Wielomodowe światłowody to przestarzała technologia.
  • Odpowiedz
  • 0
@brokenik: jak o tym wspomniałeś i nieco poczytałem to rzeczywiście wygląda na to że multimode jest mniej przyszłościowe nawet na niewielkie dystanse :o szczerze powiedziawszy myślałem że to bardziej skomplikowana technologia. Realnie planuje zestawić 10Gbps, za 6-7lat jak technologia się rozpędzi może więcej więc chciałem ściane uzbroić tak by potem jej nie kuć
  • Odpowiedz
@kpv15: To sobie puść 2 kable i po temacie. 1 jednomodowym kablem jestes w stanie pchać po 100Gbit/s bez problemu na dziesiątki kilometrów. Wielomodowe kable na chwilę obecną są po prostu przestarzałe i tyle.
  • Odpowiedz
  • 0
@brokenik: ok widzę że jesteś w temacie więc jeszcze ostatnie pytanie bo w przypadku wielomodowego widzę że są one ładnie ponazywane OM1-5 a przy jednomodowych jest coś na co uważać czy raczej każdy warta to samo?
  • Odpowiedz
  • 1
@kpv15 masz różne typy włókien, są takie z innym "pikiem wodnym" ITP, ale to już grubsza sprawa. Po prostu weź jakiś patchcord gotowy 10m. Byleby miał 2 włókna bo WDM 100gbit to droga sprawa, a drugie włókno to koszt 90gr na takim odcinku. Jakbym robił coś takiego, to bym kupił jeszcze 2 gniazdka abonenckie z adapterami - kupujesz 2x Adapter Duplex LC UPC (wielkości simplexa SC-APC) i wkładasz końcówkę kabla do
  • Odpowiedz
@kpv15:
@Retsew

Oczywiście patchcordy jednomodowe różnią się typami samego włókna. Poza tym co kolega @Retsew pisze to różne rodzaje włókna mają różne tłumienia w zależności od użytego okna - oraz co najważniejsze różnią się promieniem gięcia co w przypadku użytku domowego ma olbrzymie znaczenie. Teraz Ci nie znajdę dobrego diagramu z opisem każdej wersji ale generalnie włókna typu G.657B3 można niemalże bezkarnie owijać wokół palca i nie
  • Odpowiedz