Aktywne Wpisy

Basti91 +14
Dla dobra zwiazku musialem zrezygnowac z treningow - niestety byly one nie do pogodzenia z naszym stylem zycia i oczekiwaniami #rozowypasek - chciala spedzac wiecej czasu razem.
Dajcie jakiegos plusa na pocieszenia, jezdzilem na zawody w grapplingu, mialem jechac w przyszlym roku na amatorskie mma, mam jakas pustke w zyciu, bardzo brakuje mi ruchu i przyjaciol z maty (╯︵╰,)
Mam ciezary na strychu i psa, bede sie
Dajcie jakiegos plusa na pocieszenia, jezdzilem na zawody w grapplingu, mialem jechac w przyszlym roku na amatorskie mma, mam jakas pustke w zyciu, bardzo brakuje mi ruchu i przyjaciol z maty (╯︵╰,)
Mam ciezary na strychu i psa, bede sie

MonazoPL +32
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°
źródło: monazo-promocje-bankowe
Pobierz

"Obecność wilków w lesie sprawia, że my-ludzie, jesteśmy w nim BEZPIECZNIEJSI!
Ataki wilków na ludzi co prawda zdarzają się, ale niezmiernie rzadko (wg prof. Sabiny Nowak - w Polsce 2 przypadki w ciągu 30 lat), znacznie częściej (450.000 razy częściej) ludzi atakują psy domowe. Ponieważ wilki zmniejszają intensywność użytkowania przestrzeni przez psy - po prostu zabijając je, lub zmniejszając ich aktywność poza zabudową - obecność wilków sprawia, że z naszej-ludzkiej perspektywy w lesie robi się bezpieczniej. Co prawda wilk może cię ugryźć (meteoryt też może spaść na głowę), ale wilk równocześnie sprawia, że raczej nie ugryzie cię bezpański, zdziczały albo puszczony luzem pies.
Często chodzę po Puszczy Białowieskiej, gdzie żyje ok. 50 wilków, chodzę na ogół sam, czasem również po zmroku - obecność wilków w tym lesie sprawia, że czuję się tu bezpieczniej. Dużo bardziej obawiałbym się spacerować po podmiejskich lasach, gdzie wilków nie ma.
Prośba o podanie dalej, może powyższa kalkulacja przekona nieprzekonanych do ochrony wilków.
Tekst: Michał Żmihorski
fot. Krzysztof Sadowski, Wielkopolski PN"
Źródło: https://www.facebook.com/zpppn
@Slotherion: mamy około 2000 razy więcej psów. I 450 000 razy więcej ataków, więc dalej 225 razy cześciej atakują psy.
Konsekwencje ataków są podobne, pogryzienia w Polsce to sprawka oswojonych wilków, które jednak nie były tak oswojone, jak się ludziom wydawało i ugryzły przy próbie głaskania.
@KRCZVSK: To nie do końca takie proste. Nawet najbardziej zadbany i kochany pies potrafi zaatakować, jeśli poczuje się osaczony, zestresowany albo zaniepokojony. Agresja nie zawsze wynika z wychowania. Dlatego warto zakładać psu kaganiec, gdy wychodzimy z nim w miejsca publiczne – to nie objaw braku zaufania do pupila, tylko wyraz troski o innych ludzi i inne zwierzęta.
To że psychopaci chcą sobie postrzelać nie znaczy że to dobry pomysł.
@KRCZVSK: Tak, zdaję sobie z tego sprawę. Jest wiele czynników, które mogą wpłynąć na zachowanie psa.
Koszt płotu przekracza wtedy koszt budowy domu jednorodzinnego.
2025 rok, tyle informacji w internecie a chłop dalej nie wie, w jakim celu ludzie tępią drapieżniki.
źródło: media-1594501
Pobierz