Wpis z mikrobloga

Takie jakby drobinki piasku/brudu na szybie przedniej w samochodzie, które mimo przetarcia ściereczką lub wycieraczkami nie schodzą, to jeszcze jakoś do odratowania polerką albo coś, czy raczej szyba do śmietnika? Bo dosyć mocno widać ten syf jadąc pod słońce. Cała szyba takim syfem zawalona.

Nie wiem, czy dobrze otagowane, ale raz kozie śmierć xd

Fotka poglądowa z neta, ale dokładnie ten sam syf:

https://teslamotorsclub.com/tmc/attachments/img_3079-jpg.671914/

Od czego sie to robi? Przychodzi z czasem koniec końców i każdego to czeka, czy to wina np. c-------h wycieraczek niezmienianych regularnie po zimie np?

#samochody #bmw #motoryzacja #detailing #cardetailing
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@darek-jg: nic takiego raczej nie miało miejsca przy tym samochodzie. Wiem na pewno, że była wymieniana szyba czołowa po pęknięciu przez jakiś kamyczek - może przy wymianie dziadowsko skleili i jakiś syf się tam dostał? Ew. to po prostu regularny nalot/mikroryski przez piasek i inny syf przy przebiegach autostradowych.

Póki co jeszcze nie jest to jakoś mega uciążliwe lub blokujące w znacznym stopniu widoczność, ale zdecydowanie widoczne w takie turbo
  • Odpowiedz
@drahtzieher: iskry to z bliska takie czarne ziarenka pod paznokciem wyczuwalne, możliwe że to co innego u ciebie ale rzuciłem pomysł bo często mechanicy nawet nie zwracają uwagi gdzie lecą iskry przy cięciu
  • Odpowiedz
@NuklearnySzpadel: Mnie to nie przeszkadza jakoś specjalnie, tym bardziej że żeby to było widać słońce musi praktycznie prosto w gały mi świecić co jest większym problemem niż jakieś kropki od piasku.

BTW, widzę że OP dodał tag bmw - u mnie też to w bmce jest i to nie jakiejś starej, auto z 2022.
  • Odpowiedz
  • 1
@ultimatebadass: no ja mam właśnie w g30 z końcówki 2017, co prawda trochę starsza, ale po wymianie szyby, więc dosyć szybko się to znowu wypiaskowało.

W sumie poza takimi dniami jak dzisiaj nieszczególnie mi to przeszkadzało i jest tak jak mówisz - tylko jak jechałem perfidnie prosto w słońce i to właśnie po prostu bardziej oślepiało. Wydaje mi się że tutaj może nawet po prostu okulary przeciwsłoneczne załatwiłyby temat XD
  • Odpowiedz
@drahtzieher

Wydaje mi się że tutaj może nawet po prostu okulary przeciwsłoneczne załatwiłyby temat XD

Chyba tylko takie z polaryzacją, ale muszę w drugim aucie sprawdzić czy zwykłe przeciwsłoneczne wystarczająco wygaszają te refleksy.
  • Odpowiedz
@drahtzieher: Kurde, to samo mam w G20. Kupiłem auto z 67k km przebiegu i już była masa takich mikroodprysków na szybie, a o dziwo na masce czy zderzaku są dosłownie 3 czy 4. Nie wiem od czego się to robi, w innych autach zbytnio tego nie widziałem. Zamierzam za niedługo wymienić szybę, ale nie na OEM, tylko jakiś dobrej jakości zamiennik. Na grupie BMW ktoś pisał, że w aucie z
96431e9dfa1a78af1aadcfcc744e7548 - @drahtzieher: Kurde, to samo mam w G20. Kupiłem au...

źródło: 1000043507

Pobierz
  • Odpowiedz