Wpis z mikrobloga

@ly000 to zależy co rozumiesz poprzez sprzeciwianie się płatnościom bezgotówkowym, bo ludzie różnie to interpretują.
Np ja nie mam nie sprzeciwiam się płatnościom bezgotówkowym, ba - większość moich transakcji to płatności bezgotówkowe. ALE - jednocześnie sprzeciwiam się likwidacji i/lub ograniczaniem płatności gotówkowych. Zdarzy się że terminal nie działa, jakaś awaria. Zdarza się że ktoś ma niesłusznie blokowane konto(tutaj nie ma czegoś takiego jak domniemanie niewinności - możesz dostać blokadę środków bo
  • Odpowiedz
  • 0
@MamByleJakiNick:

ALE - jednocześnie sprzeciwiam się likwidacji i/lub ograniczaniem płatności gotówkowych. Zdarzy się że terminal nie działa, jakaś awaria.

to problem sklepu. idziesz do drugiego. awarie kasy też się zdarzają.

Zdarza się że ktoś ma niesłusznie blokowane konto(tutaj nie ma czegoś takiego jak domniemanie niewinności - możesz dostać blokadę środków bo komuś coś wydaje, albo ktoś pomyśli że mogłeś
  • Odpowiedz
  • 451
@ly000: Większość osób sprzeciwiających się płatnościom bezgotówkowym robi to, ponieważ chce unikać pętli państwa na szyi. Change my mind.
  • Odpowiedz
@ly000
Ad1 - nie zawsze sklepu - może być problem operatora płatności, internetu, itp, wtedy awaria może mieć zasięg lokalny. Plus jestem zwolennikiem wygody dla obywateli, stąd najlepiej jak zakupy będę mógł zrobić w pierwszym sklepie który do tego wybrałem

AD2. Różne konta bankowe niekoniecznie pomogą. Np komornik dostaje informacje o wszystkich kontach dla danej osoby, podejrzewam że np US jak robi jakieś postępowanie i chce zablokować środki - również robi
  • Odpowiedz
  • 8
Większość osób sprzeciwiających się płatnościom bezgotówkowym robi to, ponieważ chce unikać pętli państwa na szyi.

@opk20: jeśli mówiąc "pętli państwa na szyi" masz na myśli "płacenia podatków" to tak, masz rację.
  • Odpowiedz
@ly000: Niestety jestes pozytecznym idiotą, nie problemem jest placenie podatków tylko sposob w jaki panstwo te podatki marnotrawi.

Przez swoją nie udloność w zarzadzaniu dochodzą nowe podatki bo ciagle im brakuje pienidzy bo połowa jest rozkradana albo marnotrawiona na place zielni 20m2 za 300k PLN. Jezeli nie widzisz problemu w tym ze z twojej pensji prawie 50% idzie do państwa i jest marnotrawiona to sorry...
  • Odpowiedz
@ly000: ta prywatność polega na tym, że jak kupisz betonu a 100k netto, to nie chcesz płacić 123K z vatem, a sprzedającemu też się palec omsknie i nie wpisze po stronie przychodów ( ͡° ͜ʖ ͡°). Jakoś dziwnym trafem dokładnie 23% rabatu mi oferował jubiler za płatność gotówką ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@ly000: Potwierdzam, nie interesuje mnie jakas pętla na szyji, bo i tak to omine w inny sposob a jak jest możliwość nie zaplacic jakiegos podatku to zawsze korzystam, bo i tak oddaje 5-6x wiecej niz srednio osoba na etacie co miesiac. Ale to od zawsze unikam jak moge tylko na etacie trudniej, dzialalnosc latwiej, bitcoin łatwiej uniknac niz liczyc ile i płacić
  • Odpowiedz
@ly000: Głupota. Pis udowodnił, że potrafi uwalić firmy na podstawie opinii inspektora skarbówki i bez wyroku. Przenieśli analogiczne przepisy na osoby prywatne i możesz mieć blokowane i kontrolowane konto na dowolny czas bez udziału sądu i bez dowodów.
  • Odpowiedz
  • 3
@WeunianyTrampek: a nieprawda, bo są branże usługowe, gdzie niepłacenie podatków jest normą. tacy ludzie potem muszą kupować wszystko za gotówkę i oczywiście są wielkimi przeciwnikami transakcji bezgotówkowych, bo w końcu musieliby płacić podatki.
  • Odpowiedz
@ly000: Z mojego doświadczenia gotówkę najbardziej lubią przestępcy, wszelkiej maści oszuści i pracze pieniędzy.
Mam dużą satysfakcję jak przyczyniam się do ich złapania. Na szczęście nawet gotówka nie gwarantuje im 100% anonimowości.
  • Odpowiedz