Wpis z mikrobloga

@Tagliacozzo aborcją to nie jest formą antykoncepcji i omawianie jej w takim kontekście to oczywista pomyłka. Kompromis aborcyjny, który był wcześniej, gdyby dodać do niego przymus rozpatrzenia sprawy przez sąd w ciągu tygodnia, to byłoby idealne rozwiązanie, moim zadaniem
  • Odpowiedz
@lukija: odnosiłem się do słów kolegi

i niestety uważam, że w przypadku wad genetycznych aborcja powinna być z automatu

czy zespół downa to wada genetyczna droga mirabelko?
  • Odpowiedz
czy zespół downa to wada genetyczna droga mirabelko?

@Tunhan: tak, to wada genetyczna i powinna być podstawą do aborcji jak każda inna
  • Odpowiedz
@Tunhan tak, ja też choruje na chorobę, którą ma 1% populacji i utrudnia funkcjonowanie na tyle, ze muszę mieć asystenta i wolałabym zostać zabortowana niż męczyć się z tym od dzieciństwa, byc szkolnym popychadłem, nie mogąc nawet ukonczyc szkoły i zdobyć wykształcenia potrzebnego do pracy, a za orzeczenie o niepełnosprawności nie chcą mnie przyjąć do żadnej pracy (o ile w ogóle dam radę pracować), ale ktoś, kto nigdy nie był chory
  • Odpowiedz
którą ma 1% populacji

według definicji europejskiej: choroba rzadka to taka, która dotyka nie więcej niż 5 osób na 10 000 (czyli 0,05%).
→ Zatem 1% = 100 na 10 000 = 10 razy więcej niż próg dla choroby rzadkiej.

Podsumowując:
1% = 1 osoba na 100 → to już dość częsta choroba w ujęciu ogólnym.
  • Odpowiedz
  • 42
@Tunhan no właśnie mam takiego downa obok w bloku i moje przemyślenia wiążą się z tym przypadkiem. ma 30+ lat, downy podobno tyle nie żyją, ale ten żyje. ojciec już umarł, matka prowadza go gdzieś ale jest po wylewie, ledwo chodzi.

down nie ogarnia świata. na razie ma dobrze, ale niedługo zostanie sam i niczego nie rozumiejąc będzie wiódł życie w instytucji z obsranym tyłkiem. i jeszcze w papę dostanie od
  • Odpowiedz
  • 0
@thorgoth na mentzzena będę głosował, ale wyłącznie dlatego że 20-letnie rządy PO/PIS systematycznie pogarszają mi jakość życia.

co więcej, wiem że mentzen jest skrytym fundamentalistą religijnym ale akurat wolę fundamentalizm katolicki niż islamski.
nie oszukujmy się, skończymy życie w kraju islamskim, a konfa / braun to jedyna partia która otwarcie mówi że to nie będzie fajne.
  • Odpowiedz
no właśnie widzisz, tu jest Twój problem: aborcja to nie jest zabijanie dorosłych ludzi

@lukija: ale jakby go abordowali przy urodzinach to by go nie było i widzisz tu jest właśnie Twój problem.
  • Odpowiedz
  • 4
@Tunhan tak, napisałem "z automatu".
bo jak jak istnieją feministki, które się szczycą dokonaniem aborcji, tak samo istnieją jebnięci ludzie, którzy świadomie doprowadzą do urodzenia się dziecka z odpadającą skórą byle by tylko się pochwalić jak bardzo kochają jezusa (i potem jeszcze temu dziecku wmawiać, ze za jego nieustanny ból będzie nagroda w niebie)
  • Odpowiedz