Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 114
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Hmrogrz jak patrzę na syna co ma 15 lat i nie bardzo umie coś wydrukować na drukarce a ja w jego wieku podmienialem karty graficzne, chodziłem do kumpla ze stacjonarnym pod pachą żeby pograć po lanie z botami w CS,a. Owego CS 1.0 nawet zaczęliśmy tłumaczyć na polski język ;) nie wspomnę o stawianiu Windowsa od nowa z dyskietkami startowymi i wpisywaniem komend żeby się to uruchomiło. Jakieś format C:, jakieś
  • Odpowiedz
@makaronzjajkiem chodzi bardziej o to że sami chcieliśmy się coś dowiedzieć bo komputery to była dla nas nowość. On od urodzenia jest między komputerami i telefonami i wszystko samo działa. Nie musi nic robić a to wszystko jest dostępne. I dlatego nie tylko on ale większość nie wykazuje żadnej chęci zrozumienia jak to działa. Windows za niego aktualizuje sterowniki itp więc nawet nie wie co to jest. Ja sterowniki nosiłem na
  • Odpowiedz
  • 18
@tomasz-wisniewski1989: mnie tego wszystkiego ojciec nauczył, gdyby nie on to tez bym nie umiał. Dzięki niemu teraz w IT pracuje bo rozpalił we mnie te zajawkę.

Teraz zresztą już nie ma tyłu komputerów stacjonarnych, wszyscy mają nierozkrecalne laptopy, Windowsy resetują sie do fabrycznych na dwa kliknięcia. Wszystko co sie kiedyś robiło na kompie teraz robi sie na smartfonie.

Wtedy te umiejetnosci wymagała potrzeba, teraz juz tej potrzeby nie ma.
  • Odpowiedz
  • 1
@Hmrogrz pamietam jak byly obudowy AT, sloty ISA i PCI zwykle i sie kombinowalo z przerwamiami w biosie :D i jak z kart graficzny na PCI sie przechodzilo na AGP ehh
  • Odpowiedz
chodzi bardziej o to że sami chcieliśmy się coś dowiedzieć bo komputery to była dla nas nowość

@tomasz-wisniewski1989: Ja bym powiedział, że u mnie przyczyny były zgoła inne. Po prostu na dawniejszych PCtach i OSach dużo częściej się coś psuło, a ojciec nawet jak potrafił naprawić, to by się przy tym najęczał godzinę, co tu znowu młody napsuł. Tak więc to konieczność, a nie potrzeba zdobywania wiedzy powodowała, że ogarnąłem
  • Odpowiedz
@Kiedys_Mialem_Fejm: pewnie nie chodziło o to, że nikt nie umiał ogarnąć tylko mało kto miał stałe łącze internetowe + nagrywarkę płyt. Sam kupowałem na świstaku gry za 5-15 zł, bo raz, że nie miałem nagrywarki, dwa ściągało się to w cholerę długo i była bardzo duża szansa, że ściągnę wirusa/p---o/coś innego xD
  • Odpowiedz