tl;dr Gdzie w pracy odnajdzie się z wykształcenia inżynier oprogramowania i baz danych?
Po ukończeniu liceum i uzyskaniu niezadowalających wyników z egzaminu maturalnego, poszedłem na prywatną uczelnię studiować Computer Science. Właściwie to uległem presji otoczenia na wykształcenie wyższe, która mnie do tego zmusiła. Kilka lat styczności z IT wykształciło mnie na inżyniera oprogramowania i baz danych. Kilka lat styczności z IT utwierdziło mnie w przekonaniu, że nie chcę pracować jako inżynier oprogramowania/baz danych. Jak w takiej sytuacji odnaleźć się na rynku pracy? Jak przygotować się na rozmowę z doradcą zawodowym, o co pytać? Myślę nad połączeniem doświadczenia zdobytego dotychczas w IT z pracą, albo całkowitym przebranżowieniu na inne stanowisko, w pracy przy którym być może przyda się taka wiedza.
@mirko_anonim: zidentyfikowałbym na twoim miejscu swoje mocne ceny charakteru pod kątem pracy, przykładowo: może masz analityczny umysł i łatwo rozbijasz tematy na czynniki pierwsze, może z łatwością przychodzi ci rozwiązywanie problemów czy logika, a może masz smykałkę do jakichś prac manualnych lub kontaktu z ludźmi - a potem poguglał o zawodach najbardziej korzystających z tych umiejętności które są u ciebie najmocniejsze
@mirko_anonim: a może Project Manager albo Scrum Master? Doświadczenie związane z IT mile widziane, pieniądze na bardzo dobrym poziomie (niewiele niższym niż programista, nadal praktycznie nieosiągalnym poza zawodami typu programista/lekarz/prawnik), a bezpośrednio z programowaniem nie będziesz miał styczności (co najwyżej będziesz z programistami rozmawiał) ( ͡°͜ʖ͡°)
#pracbaza #studbaza #kiciochpyta #doradztwozawodowe
tl;dr Gdzie w pracy odnajdzie się z wykształcenia inżynier oprogramowania i baz danych?
Po ukończeniu liceum i uzyskaniu niezadowalających wyników z egzaminu maturalnego, poszedłem na prywatną uczelnię studiować Computer Science. Właściwie to uległem presji otoczenia na wykształcenie wyższe, która mnie do tego zmusiła. Kilka lat styczności z IT wykształciło mnie na inżyniera oprogramowania i baz danych. Kilka lat styczności z IT utwierdziło mnie w przekonaniu, że nie chcę pracować jako inżynier oprogramowania/baz danych. Jak w takiej sytuacji odnaleźć się na rynku pracy? Jak przygotować się na rozmowę z doradcą zawodowym, o co pytać? Myślę nad połączeniem doświadczenia zdobytego dotychczas w IT z pracą, albo całkowitym przebranżowieniu na inne stanowisko, w pracy przy którym być może przyda się taka wiedza.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt