Wpis z mikrobloga

#motogp #motocykle

Wytłumaczy mi ktoś sytuację z 1:24 ten kierowca z motogp stawia na koło i to koło z tyłu zaczyna latać na boki, to tak specjalnie czy nie powinno to tak wyglądać?

+ 2 pytanie dlaczego oni tak wystawiają nogę przed skrętem?

Nie jeżdżę na moto, po prostu zacząłem oglądać i się interesować

PiersiowkaPelnaZiol - #motogp #motocykle

Wytłumaczy mi ktoś sytuację z 1:24 ten kier...
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PiersiowkaPelnaZiol: nie zrobił tego celowo tak wyszło, wyszedł do wyprzedzania z-----ł w manete opór i poszło, dodatkowo jeszcze bardzo dynamicznie wyszedł z tunelu za tym zawodnikiem

idąc przez ten moment na gumie przyłapał tak zwane shimmy, zwróć uwagę że przód zaczął się unosić jeszcze w momencie jak 'wychodził' w prawo, powrót do stanu równowagi żyroskopu którym de facto koło jest ( ͡° ͜ʖ ͡°) nastąpił w momencie jak był już na
  • Odpowiedz
@PiersiowkaPelnaZiol: wystawianie nogi moim zdaniem jest do takiego jakby "czucia asfaltu" bo oni szorują nogą po asfalcie. Ciężko to opisać jakoś słowami chyba. Tak samo jak lecą w złożeniu i szorują kolanem, to też jest po to by "czuć asfalt" by wiedzieć jak mocno są złożeni. Takie jest moje zdanie, gdyby to wystawianie nogi było po nic i nic nie dawało, to by tak nie wystawiał nogi praktycznie każdy z
  • Odpowiedz
@PiersiowkaPelnaZiol: to normalne jest, że motocykl pod tobą trochę tańczy, z czasem człowiek się przyzwyczai, zwłaszcza jak asfalt nie jest idealny. Niczym dziwnym jest, że np. idziesz na 4 biegu i minimalne podbicie drogi spowoduje, że pójdzie na koło. Dwa, w tym konkretnym przypadku jest to stare już Panigale i one tak mają jak się idzie pełnym piecem.

Co do nogi. Przerzucasz trochę środek ciężkości, zwiększasz opór powietrza pomagający hamować,
  • Odpowiedz