Wpis z mikrobloga

Cześć
Dawno nie publikowałem materiałów z projektu "Miasta stojące murem", ale czas to zmienić . Lubin to miasto znane przede wszystkim z kopalni miedzi KGHM, natomiast mnie przyciągnęły tam pozostałości murów obronnych, których zachowało się naprawdę sporo.

Zapraszam do znaleziska

Kilka informacji o Lubinie:
- Do dzisiaj zachowało się ponad 500 metrów miejskich murów obronnych oraz około 150 metrów murów dawnego zamku
- We wschodniej części starego miasta istniał zamek, aktualnie zobaczyć można odbudowaną w XVIII wieku kaplicę zamkową
- Budowę kościoła Matki Bożej Częstochowskiej rozpoczęto w XIV wieku, ale w 1945 roku została zniszczona. W jej wnętrzu zobaczyć można renesansową ambonę z XVII stulecia.
- Bardzo ciekawym miejscem jest Park Leśny, gdzie mieści się oddział Muzeum Historycznego, a w nim replika wnętrza ORP Orzeł

------------------------------------------
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi znaleziskami to zapraszam do śledzenia hashtagu #antekpodrozuje
Jeśli chcesz, żebym Cię wołał w przyszłości, to zostaw plusa pod odpowiednim komentarzem poniżej :)

Jeśli masz ochotę postawić mi przysłowiową kawę to kliknij w link
Dzięki :)

#antekpodrozuje #polska #podroze #podrozujzwykopem #lubin #dolnoslaskie #turystyka #ciekawostki #ciekawostkihistoryczne #zainteresowania
antekwpodrozy - Cześć
Dawno nie publikowałem materiałów z projektu "Miasta stojące mu...

źródło: 000b

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• Doceń
To uczucie kiedy patrzysz na miniaturkę i wiesz że znasz to miejsce, że wiele razy to widziałeś… Patrzysz na tekst i się wszystko wyjaśnia. Rodzinne miasto.
  • Odpowiedz
  • 1
@antekwpodrozy jako ciekawostkę można dodać, że było wiele przypadków, gdzie kierowcy tirów pytali o jakąś ulicę, której nie mogli znaleźć, a okazywało się, że są w Lubinie, a nie w Lublinie xD o Lublinie słyszała większą część Polski, ale o Lubinie to raczej lokalsi w obrębie województwa.
  • Odpowiedz